Vojska Srbije marširaće 9. maja Crvenim trgom

Izvor: Politika, 06.Apr.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Srbije marširaće 9. maja Crvenim trgom

Žalosno je što se godišnjice poput ove kojom se obeležava 70. godina pobede nad fašizmom koriste kao povod za savremena politička razračunavanja jer postoji nešto što ne bi trebalo dovoditi u pitanje zbog savremenih sukoba, kaže istoričar Milan Koljanin

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je odluku da Vojska Srbije učestvuje u Moskvi na „Paradi pobednika”, kojom će 9. maja biti obeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 70. godišnjica pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945. godine. Time su razvejane spekulacije koje su se pojavljivale ovih dana da će Srbija možda zbog pritisaka Zapada odbiti poziv ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua da se pripadnici naše armije priključe svečanom defileu na Dan pobede.

Posle odluke srpskog predsednika da naša vojska učestvuje na paradi u Moskvi trebalo bi očekivati nove kritike Zapada na račun zvaničnog Beograda. Tim pre što je već na osudu naišla Nikolićeva odluka da se odazove pozivu ruskog predsednika i prisustvuje paradi. Šef delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan rekao je, da podsetimo, da Nikolić ne bi trebalo da ide u Moskvu 9. maja. Srpski predsednik bi, prema Kukanovim rečima, trebalo da, poput drugih lidera zapadnih zemalja, samo poseti spomenik vojnicima u Drugom svetskom ratu.

„Ako predsednik Srbije tokom posete Rusiji, kao i ostali zapadni šefovi država, samo poseti spomenik vojnicima poginulim u Drugom svetkom ratu, niko ga neće kriviti. Tako će tih dana da postupe, na primer, češki predsednik Miloš Zeman i nemačka kancelarka Angela Merkel. Zato je veoma važno šta će vaš predsednik raditi u Moskvi, da li će ići na paradu ili neće ići”, rekao je Kukan za „Blic”, izražavajući zabrinutost i zbog zajedničke vežbe vojski Srbije i Rusije koja je najavljena za septembar.

Nikolić mu je odgovorio da „uzalud vrši pritisak na predsednika republike da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije”. Predsednik Srbije je takođe poručio Kukanu da je „nepristojno davati savete nekome ko savet nije ni tražio”. 

Izgleda, međutim, da Kukan nije najbolje obavešten, jer je češki predsednik najavio dolazak na paradu. Kako je rekao u intervjuu za češki radio Frekvence 1, u Moskvu na vojnu paradu i proslavu 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata ide da izrazi zahvalnost Sovjetskom Savezu što danas u Češkoj ne mora da govori nemački i pozdravlja sa „Hajl, Hitler”.

Izostanak sa parade najavili su predsednik SAD Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsedavajući Saveta EU Donald Tusk.

Istoričar Milan Koljanin, saradnik Instituta za savremenu istoriju, kaže da je žalosno što se ovakve godišnjice koriste kao povod za savremena politička razračunavanja jer postoji nešto što ne bi trebalo dovoditi u pitanje zbog savremenih sukoba.

„Da je sreće, na paradi bi učestvovale vojske drugih savezničkih zemalja, čime bi se ponovo iskazalo ono što je postignuto 1945. godine i što je trajna tekovina i vrednost savremene civilizacije, a to je pobeda nad fašizmom i tom mračnom ideologijom”, kaže Koljanin i dodaje da je učešće naše vojske sasvim prirodno, nešto što se samo po sebi razume, jer je reč o jednoj od savezničkih vojski u Drugom svetskom ratu.

Inače, odluka o tome koje vojne formacije će otići u Moskvu i u kom broju, kako nam je rečeno u državnom vrhu, biće doneta naknadno. U Ministarstvu odbrane nezvanično kažu da su oni uvek spremni za takav zadatak i da je prirodno da posle prošlogodišnje vojne parade povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda, kojoj su prisustvovali ruski predsednik Vladimir Putin i ruska vojna akrobatska grupa, i naša vojska bude deo parade na Crvenom trgu.

Poslednja parada na kojoj su učestvovali pripadnici Vojske Srbije bila je ona održana 14. jula prošle godine u Parizu povodom nacionalnog praznika Francuske, a u godini obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Svečanom defileu priključila su se i tri pripadnika Garde Vojske Srbije.

----------------------------------

Čepurin: Učešće na paradi nije pitanje promenljivih političkih okolnosti

Uz podsećanje da su predsednik Srbije, ministar odbrane Bratislav Gašić i jedinica oružanih snaga Srbije pozvani da učestvuju u događajima 9. maja u Moskvi, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin u izjavi za „Politiku” dodaje i da su na svečanosti proslave pobede u Velikom otadžbinskom ratu pozvani predstavnici država koje su dale veliki doprinos borbi protiv fašizma.

„Uloga Jugoslavije i Srbije u tome, od prvog do poslednjeg dana rata, izuzetno je velika, i to visoko cene i poštuju u Rusiji. Nije slučajno da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posetio Beograd povodom 70. godišnjice oslobođenja srpske prestonice od fašističkih osvajača. U vojnoj paradi je tada učestvovala i vazduhoplovna akrogrupa ’Striži’ Ratnog vazduhoplovstva Rusije”, kaže ruski ambasador. 

Prema njegovim rečima, naša zajednička pobeda u najokrutnijem ratu tokom istorije čovečanstva nije nešto čega možemo da se setimo ili da zaboravimo u zavisnosti od ovih ili onih okolnosti, interesa ovih ili onih snaga.

„U trenutnoj situaciji, nakon državnog udara u Kijevu i civilnog rata u Ukrajini, u februaru usaglašeni minski sporazumi otvorili su mogućnost za revitalizaciju atmosfere konstruktivne saradnje na evropskom kontinentu. Za nas, Evropljane, nema alternative razvoju humanitarne, privredne saradnje i saradnje u sferi bezbednosti. I je neće biti”, objašnjava ambasador Čepurin.

On podseća da je 16 jedinica iz prijateljskih država i zemalja antihitlerovske koalicije pozvano da učestvuje u vojnoj paradi na Crvenom trgu. Devet je potvrdilo svoje učešće, dve države su odbile, a od pet zemalja se još očekuje odgovor. Lista onih koji su prihvatili poziv za svečanosti, kako kaže, biće kompletirana do kraja meseca. Početkom aprila svoje učešće su potvrdili šefovi 26 država i vlada.

„Mislim, međutim, da za nas, Srbe i Ruse, to nije pitanje brojki i promenljivih političkih okolnosti. Zastupljenost srpske strane ima velik simbolički značaj. To naglašava istorijsko jedinstvo naših naroda, tradicionalne veze prijateljstva Srba i Rusa. Dobro to ovde osećam”, poručuje ambasador Čepurin.

Jelena Cerovina

objavljeno: 06.04.2015.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Maja Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić odlučio: VS na paradi u Moskvi

Izvor: RTS, 06.Apr.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlučio je da Vojska Srbije učestvuje na "Paradi pobednika" u Moskvi 9. maja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. . Vojska Srbije će učestvovati na "Paradi pobednika" na osnovu poziva...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.