Vlada: Vojska Kosova neprihvatljiva

Izvor: RTS, 06.Mar.2014, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Vojska Kosova neprihvatljiva

Aktivnosti Prištine u pravcu transformacije takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga u klasičnu oružanu vojnu formaciju neprihvatljive su za Republiku Srbiju i predstavljaju kršenje važeće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, saopštila Vlada Srbije. Vlada traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

Vlada Srbije je izrazila duboku zabrinutost povodom odluke privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji o formiranju "Kosovskih oružanih snaga" i "Ministarstva odbrane".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN Ban Kimuna, izjavio je za Tanjug da podseća da je međunarodnim bezbednosnim snagama NATO-a povereno očuvanje bezbedne sredine na Kosovu.

Povodom najava formiranja oružanih snaga Kosova, Hak je potvrdio da je Banova kancelarija to primila k znanju, i dodao da podseća da se po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN međunarodne bezbednosne snage staraju o očuvanju reda.

"Aktivnosti Prištine u pravcu transformacije takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga u klasičnu oružanu vojnu formaciju neprihvatljive su za Republiku Srbiju i predstavljaju kršenje važeće Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Jedino međunarodne snage Kfora imaju mandat za sve vojne aspekte bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Dodaje se da takvo delovanje vodi destabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji i u suprotnosti je sa procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je prethodno da će Vlada Srbije zatražiti održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog najave formiranja oružanih snaga Kosova i pogoršanja bezbednosno-političke situacije na KiM.

Vulin je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da je Vlada veoma zabrinuta zbog pogoršanja bezbednosne i političke situacije na Kosovu i Metohiji, počevši od kamenovanja srpskih hodočasnika u Đakovici, pa do zabrane ulaska građana Srbije na Kosovo.

Povodom ovih skandaloznih i vandalskih dešavanja još nigde nije mogla da se čuje jasna i određena osuda, kaže ministar.

Država Srbija se dosledno drži svojih obaveza, a ukoliko Savet bezbednosti UN smatra da je Rezolucija 1244 ništavna, to treba da kaže, rekao je Vulin i dodao da u to ne veruje.

Prema njegovim rečima, postojanje kosovskih bezbednosnih snaga jeste u skladu sa Rezolucijom, ali formiranje kosovske armije je u suprotnosti sa Rezolucijom, kako južno, tako i severno od Ibra. Armija podrazumeva teško naoružanje na koje, kako je podsetio, pravo ima samo Kfor.

Vulin je rekao da ove najave i aktuelno stanje uznemiravaju Srbe na Kosovu i Metohiji.

Podsetio je da Srbija ima čvrste garancije međunarodne zajednice, dobijene tokom pregovora o Briselskom sporazumu, da kosovske bezbednosne snage ne mogu da pređu na sever Kosova i Metohije pod bilo kojim izgovorom.

"Sever je zona u kojoj ne može biti bilo kakvih oružanih snaga. Imamo najčvršće međunarodne garancije da niko iz oružane formacije Kosova ne može da pređe severno od reke Ibar", kazao je on.

Nasilje protiv Srba, kako je dodao, kao da je postalo svakodnevica na Kosovu i Metohiji.

S tim u vezi Vulin je podsetio na hapšenja u Štrpcu, zadržavanje Srba u pritvoru i pored pismenih garancija Vlade Srbije, zabranu ulaska ministara Vlade Srbije na prostor Kosova i Metohije i jučerašnju neshvatljivu zabranu ulaska predstavnicima DSS-a, što je nemoguće opravdati.

Osuda zadržavanja građana Srbije

Vlada Srbije osuđuje jučerašnje zadržavanje Vojislava Koštunice i Slobodana Samardžića na prelazu Jarinje i zatražila je od Euleksa da objasni ko ima pravo da zaustavi bilo kog građanina Srbije i poništi sporazum o kretanju, rekao je ministar.

"Vlada nema odnos prema bilo kojoj političkoj opciji, naš posao je da se izbori na Kosovu i Metohiji odvijaju što bolje i da što veći broj građana izađe, kao i da svaki nosilac ideje može da iznese svoje stavove", dodao je Vulin.

Kada je reč o štrajku glađu Olivera Ivanovića, Vulin je rekao da je on iznuđen nehumanim, neljudskim odnosom prema njemu, odnosom koji brine ne samo njegovu porodicu već svakog Srbina, kako na Kosovu i Metohiji tako i na celoj teritoriji Srbije.

Ivanović štrajkuje sa jedinim zahtevom da ga premeste u pritvor u Kosovskoj Mitrovici, što nije nikakva usluga već samo premeštanje u drugi zatvor gde može da se oseća bezbedno, gde ne mora da strahuje od drugih zatvorenika, rekao je Vulin napominjući da Ivanović nije 20 dana izašao iz svoje ćelije.

Vulin je ukazao na to da rešenje ovog pitanja ne zavisi od Prištine već je u nadležnosti Euleksa.

"Recite nam već jednom hoćete li mu pomoći, ne samo njemu već i ostalim pritvorenicima, i onima koji su poslednji uhapšeni u Štrpcu", poručio je ministar.

Dodao je da je neshvatljivo i to što je u Gračanici uhapšeno dvoje aktivista političke stranke registrovane u Srbiji, koji učestvuju na izborima u Srbiji, a koji će se odvijati i na Kosovu i Metohiji, uz asistenciju OEBS-a.

Prema njegovom mišljenju, vlada u Prištini na taj način pokušava da utiče na izlaznosti Srba na parlamentarnim izborima u Srbiji.

"Srbi imaju pravo na izbore, koji će se 16. marta održati po identičnom modelu kao i 2012. godine. Biće isti broj biračkih mesta, ista procedura, isti broj posmatrača koje je odredio RIK. Očigledno u Prištini smatraju da, ako već to nisu uspeli da spreče, treba da pokušaju da obore procenat izlaznosti Srba, da pokažu kako Srbima navodno nije stalo do izbora i da u budućnosti ne treba više da se održavaju izbori na Kosovu", zaključio je Vulin.

Poziv da se osudi paljenje zastave Srbije

Ministar Vulin osudio je i paljenje srpske zastave na prijateljskoj utakmici reprezentacija Prištine i Haitija.

Podsetio je da je u južnom delu Kosovske Mitrovice odigrana prijateljska utakmica koja je dogovorena i organizovana u skladu sa Fifinim pravilima, prema kojim ne može da bude nikakvih oznaka državnosti Kosova. Nije bilo čak ni Fifine zastave, a na dresu Kosova je morala biti zvezdica veličine slova "O".

"Sve je dogovoreno, a onda kao zahvalnost za to što je FSS rekao da nećemo da branimo ničijoj deci da se bave sportom, ali nećemo ni da dozvolimo da sport postane predmet rešavanja statusnog pitanja i politike, zapaljena je zastava Srbije, javno, tako da Srbi u Severnoj Mitrovici mogu da gledaju kako gori", istakao je Vulin.

Uputio je kritike predstavnicima međunarodne zajednice što je izostala reakcija.

"Očekujem da barem Fifa reaguje", dodao je ministar i napomenuo da međunarodna zajednica treba da kaže da li je prihvatljivo paliti srpsku zastavu i vređati osećanja jednog naroda.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.