VS od Amerike dobila lasersko oružje

Izvor: Vesti-online.com, 13.Sep.2013, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VS od Amerike dobila lasersko oružje

Vojska Srbije (VS) dobila je danas sistem laserskog naoružanja "Majls" (Miles), koji se koristi u obuci širom sveta za simulaciju realne borbe. Sistem "Majls" će biti korišćen u Centru za obuku za mirovne operacije u bazi "Jug" kod Bujanovca, i trebalo bi da doprinese VS da pripremi trupe za angažovanje u mirovnim operacijama i izvede realističnu proveru jedinica pred slanje u mirovne misije.

Ministar odbrane Nebojša Rodić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su danas u bazi "Jug" svečanoj primopredaji tog laserskog sistema, vrednog 1,2 miliona dolara, čiju je nabavku finansiralo Ministarstvo spoljnih poslova SAD.

Rodić je posle prezentacije rada laserskog sistema rekao da će novi sistem obuke značajno doprineti podizanju nivoa borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije.

"Ovo je jedan od najmodernijih sistema koji će doneti velike uštede ali i koji će obezbediti odlične uslove za uvežbavanje pripadnika naše vojske. Sistem oličava i našu strategiju da kao utrenirani pripadnici multinacionalnih snaga učestvujemo u akcijama očuvanja mira gde god je potrebno", kazao je Rodić.

Ambasador SAD Majkl Kirbi je rekao da je "Srbija učešćem u multnacionalnim operacijama izabrala put kojim će dati svoj doprinos očuvanju mira u svetu i da mu je veliko zadovoljstvo što su SAD u prilici da Srbiji pomognu da napreduje na tom putu".

Uručenju sistema laserskog naoružanja prisustvovali su i načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, komandant kopnenih snaga Aleksandar Živković i Komandant Nacionalne garde Ohaja Debra Ešenherst.

Iz vojne baze "Jug" kod Bujanovca, gde se obučavaju pripadnici Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim mirovnim operacijama, do sada je već otišlo nekoliko kontigenata srpskih vojnika, među kojima ima i žena, koji učestvuju u mirovnim misijama u Libanu i na Kipru.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.