U Srbiji 15. žrtva hladnog talasa

Izvor: B92, 09.Feb.2012, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 15. žrtva hladnog talasa

Beograd -- Na salašu u blizini sela Busar kod Petrovca na Mlavi pronađena je 15. žrtva zime u Srbiji, rekao je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

U Srbiji je, od početka snežnog nevremena, evakuisano i spaseno 190 ljudi, među kojima i beba stara tek 20 dana.

Starija muška osoba je pronađena van kuće, a lekar je potvrdio da je žrtva smrzavanja, rekao je Goran Nikolić.

Nikolić je naveo da još nije potvrđeno da li je i jedna osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je pronađena kod Kragujevca, žrtva smrzavanja.

Prema njegovim rečima, uviđaj je u toku, a vršiće se i obdukcija.

Nikolić je ranije danas rekao da je u selu Vlaški Do u blizini Smederevske Palanke pronađena 14. žrtva zime u Srbiji.

Prema rečima Predraga Marića, načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, najkritičnije je trenutno u Sjenici, koju je juče zahvatila snežna mećava, pa mehanizacija koja je angažovana nije mogla uopšte da radi. Marić dodaje da i veliki minusi umanjuju efikasnost rada tih mašiina, jer se po ovako niskim temperaturama nafta smrzava.

Do sada je angažovano 88 mašina, od kojih je Vojska Srbije dala čak 53, uz to angažujući i 1.400 njihovih pripadnika na raščišćavanju puteva i spasavanju ljudi, rekao je Marić za Radio B92.

Izuzetno niske temperature u celoj Srbiji otežavaju čišćenje snega sa drumova, iako padavina više nema.

Na graničnim prelazima putnička vozila se zadržavaju do 30 minuta, a zbog velike količine snega na putu i snežnog nevremena, teretnim vozilima i kamionima s prikolicom zabranjeno je kretanje preko graničnog prelaza Bogojevo.

Dobra vest je, kako kaže, što su sve ugrožene opštine dobile neophodnu naftu.

Marić kaže da je Sektor za vanredne situacije u stalnom kontaktu s Direkcijom za vode, zbog praćenja stanja na rekama i ledenih čepova koji su se na njima pojavili od izuzetno niskih temperatura, a da se očekuje da će Vojska Srbije danas odlučiti kako da se reši problem sa ledom na reci Ibar, na kojoj je trenutno najkritičnije.

Na pitanje da li u komunikaciji s lokalnim samoupravama ima problema, s obzirom na to da su u njima različite stranke na vlasti, Marić kaže da se, nažalost, te stranačke razlike ispoljavaju, jer je Srbija takva zemlja da je politika ušla u svaku kuću.

"Ali samo se upornošću može izaći iz svakog problema", kazao je on.

Apel upućen da se s krovova uklanjanju ledenice, koje mogu biti opasne kada padaju s krova, bio je, prema njegovim rečima, upućen gradskim službama nadležnim za uklanjanje ledenica sa visokih zgrada, ali i onim građanima koji ne žive u takvim stambenim jedinicama, već u kućama sa kojih bi sami mogli da skinu ledenice ili da propisno označe da je krov pod ledom i da ograde prostor ispod njega.

U Srbiji je do sada 15 osoba umrlo od smrzavanja i to je najnoviji tragični bilans talasa hladnoće i snežnih padavina koje su zahvatile zemlju.

U Pančevu je pronađena mrtva starija žena koja se, prema rečima lekara, smrzla, precizirao je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije i dodao da je ta žena pronađena 7. februara uveče, ali da je prijavljena tek juče, kada je i policija obavila uviđaj.

Nikolić je podsetio da je i jedna žena poginula 7. februara u Paunovoj ulici 59 na Banjici u Beogradu, kada je s krova pala veća količina snega i leda i usmrtila je na mestu nesreće.

Crveni krst najavio novu pomoć

Crveni krst Srbije najavio je danas novu pomoć, vrednu 200.000 švajcarskih franaka, u hrani, higijenskim proizvodima, ćebadima i toploj obući za porodice ugrožene snežnim nevremenom.

Toliku sumu, objasnila je generalna sekretarka CKS Vesna Milenović, CKS-u je iz fonda za vanredno delovanje odobrio Međunarodni crveni krst, koji bi za potrebe ugroženih građana Srbije trebalo da nabavi po 3.000 paketa hrane i higijene, gumenu obuću sa ulošcima i ćebad.

Milenovićeva je kazala da bi ta pomoć u Srbiju trebalo da stigne za oko sedam dana.

Prema njenim rečima, u Srbiji oko 7.000 porodica ima problem s nedostatkom hrane, higijenskih proizvoda i tople obuće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marić: Evakuisano 190 ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2012

BEOGRAD -..U Srbiji je, od početka snežnog nevremena, evakuisano i spaseno 190 ljudi, među kojima i beba stara tek 20 dana, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić...Marić je gostujući na RTS naveo da je do sada na uklanjanju snega angažovano 88 mašina, istakavši...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.