Tri godine od izbacivanja aktivista iz kasarne Arčibald Rajs

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2015, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine od izbacivanja aktivista iz kasarne Arčibald Rajs

Kolektiv "Ministarstvo prostora" ironično je danas obeležio "treći rođendan operacije Vojske Srbije", odnosno izbacivanje aktivista i umetnika iz skvotovane kasarne Ačibald Rajs.

Aktivisti Društvenog centra su zgradu kasarne skvotovali 22. decembra 2011. i u njoj ostali do 13. januara 2012. godine, kada su ih u ranim jutarnjim časovima pripadnici Vojne i civilne policije izveli i zabranili im povratak. "Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << smo obeležili 'treći rođendan' od kada je Vojska Srbije sprečila umetnike i građane da svojim kreativnim idejama i inicijativama otrgnu ovaj zajednički prostor od sigurnog propadanja", poručili su iz Kolektiva.

Kolektiv je ispred kasarne doneo tortu sa svećom koja broji tri godine i odatle poručio da je "uprkos nasilnom prekidu jedne od najznačajnijih umetničkih i društvenih inicijativa u Novom Sadu", ona i dalje inspiracija mnogim pokretima širom zemlje. "Tri godine kasnije kasarna i dalje stoji kao ruglo i na ogoljen način pokazuje razmere propalih politika svih dosadašnjih vlasti prema neiskorišćenim gradskim resursima", upozorili su aktivisti.

Tokom tri nedelje boravka aktivista u kasarni organizovano je 18 edukativnih radionica, 12 koncerata, devet tribina i okruglih stolova, šest filmskih programa, tri izložbe, pet književnih večeri, pet performansa i 17 sportsko-rekreativnih sadržaja. Kasarna je očišćena i sređena, svi programi bili su besplatni i otvoreni za javnost, a inicijativa je dobila i podršku građana Novog Sada.

Tada je od gradskih vlasti traženo da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da ne dozvole prodaju kasarne u komercijalne svrhe.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.