Tragedija na Pasuljanskim livadama

Izvor: RTS, 18.Jun.2012, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija na Pasuljanskim livadama

Dvoje kadeta poginulo, a dvoje teško povređeno u eksploziji na poligonu Vojske Srbije Pasuljanske livade. Povređeni van životne opasnosti. Eksplodirala zaostala granata, saopštilo Ministarstvo odbrane. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio hitnu istragu. Nadležne starešine udaljene sa dužnosti.

15.52 - Ministar odbrane Dragan Šutanovac udaljio s dužnosti nadležne starešine do okončanja istrage.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
14.13 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio povređene kadete na VMA.  

14.05 - Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da na prostoru gde se dogodila tragedija nije predviđeno bojevo gađanje, da je to bila jednostavna vežba i da će istraga utvrditi otkud eksplozivno sredstvo na tom mestu. Ministar je rekao da će odgovorni biti najstrože kažnjeni, ali da se neće žuriti sa istragom.

14.00 - Dvoje teže povređenih kadeta imaju povrede grudnog koša, ali je njihovo stanje stabilno i nisu životno ugroženi. Drugo dvoje lakše povređenih, koji su takođe transportovani helikopterom na VMA, imaju rane od gelera.

13.27 - Na VMA nešto posle 13 časova dovezeno je četvoro povređenih kadeta.

12.02 - Dvoje teže povređenih kadeta su van životne opasnosti, nezvanično saznaje RTS. Uskoro transport svih povređenih na VMA u Beograd.

11.50 - Ekipa RTS-a stigla na lice mesta. Medijima, za sada, nije dozvoljen pristup poligonu. Očekuje se dolazak visokih funkcionera Ministarstva odbrane i Vojske Srbije

11.39 - Dvoje kadeta koji su teško ranjeni zadobili povrede glave i grudnog koša i nalaze su u šok-sobi Opšte bolnice u Ćupriji, rekao direktor bolnice Predrag Drenovaković.

11.15 - Ekipa RTS-a koja se uputila ka Pasuljanskim livadama javlja da su sa mesta nesreće odletela dva helikoptera Vojske Srbije.

Kadeti Vojne akademije Milina Miletić i Filip Milojević poginuli su jutros u eksploziji granate na poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije. Tom prilikom teže je povređeno dvoje kadeta, dok je petoro zadobilo lakše telesne povrede, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Niko od povređenih nije životno ugrožen.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegrame saučešća porodicama nastradalih kadeta, a povređenima poželeo brz oporavak. Nikolić je izrazio duboko žaljenje povodom tragedije na poligonu na Pasuljanskim livadama i pozvao nadležne službe da hitno sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran, saopštila je Pres služba predsednika.

Predsednik ističe da treba učiniti sve da se objekti Vojske Srbije obezbede na način koji će sprečiti da se tragedije poput ove ikada više ponove.

Milina Miletić (1989) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (1988) iz sela Gornja Trnava kod Topole stradali su na licu mesta, dok su teže su povređeni kadeti Tanja Milošević (1988) iz Lebana i Stefan Milosavljević (1988) iz Novog Sada.

Lakše povrede su zadobili kadeti: Mirjana Veličković (1988) iz Surdulice, Jelena Obradović (1985) iz Kragujevca, Slobodan Petrović (1988) iz Vlasova, opština Raška, Mladen Milosavljević (1989) iz Aleksinca i Nikola Garabiljević (1988) iz Šapca.

Eksplozija se dogodila u 9.05 kada je jedan od kadeta četvrte godine pronašao zaostalu granatu kalibra 30 milimetara. Do tragedije je došlo tokom priprema za završnu vežbu "Diplomac 2012", a bojeva municija nije korišćena.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare predstavnika Ministarstva odbrane i Vojne akademije, jedan kadet je pronašao zaostali projektil u travi i doneo ga do grupe kadeta koji pravili maketu poligona, a zatim je drugi kadet nogom odgurnuo projektil koji je eksplodirao.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović rekao je da bi istraga trebalo da utvrdi kako je došlo do eksplozije s obzirom na to da projektil ima "samolikvidator". To znači da bi 27 sekundi po ispaljenju iz cevi trebalo sam sebe da uništi.

Pretpostavlja se da je projektil za automatski bačac granata zaostao od prethodnih bojevih gađanja, a to pokazuju "i tragovi rđe koji se mogu videti na njemu", rekao je Pajović.

Pajović je rekao i da će istragom biti utvrđeno kako i zašto se taj projektil našao na mestu gde ne treba da bude, jer se, kako je rekao, gađanja bojevom municijom izvode na potpuno suprotnoj strani poligona "Pasuljanske livade".

Posebna komisija Ministarstva odbrane ispituje sve okolnosti nesreće, a ministar Dragan Šutanovac je, do okončanja istrage, udaljio sa dužnosti sve oficire u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012", rekao je Pajović.

Prema njegovim rečima, "pisanje i uručivanje rešenja u toku", ali on nije mogao da precizira o kom broju oficira se radi.

Povređeni van životne opasnosti

Četvoro povređenih kadeta dovezeno je nešto posle 13 časova na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu. Oni su iz Ćuprije prebačeni helikopterom na heliodrom u blizini VMA, nakon čega su sa četiri vozila hitne pomoći dovezeni do Centra za hitnu pomoć te medicinske ustanove.

Načelnik VMA pukovnik Marijan Novaković rekao je da pacijenti koji su povređeni u eksploziji nisu životno ugroženi, a da dvoje teže povređenih imaju povrede grudnog koša.

Drugo dvoje kadeta, koji su oko 13 sati takođe prebačeni na VMA, imaju lakše povrede od gelera na više mesta na telu, ali im život nije ugrožen.

Novaković je rekao da na VMA iz Ćuprije sanitetskim vozilima treba da stigne preostalo troje kadeta koji su lakše povređeni.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da još uvek nisu utvrđene okolnosti pod kojim se eksplozija dogodila, ali da će on insisistirati na tome da se utvrdi ko su odgovorni.

Šutanovac je, nakon obilaska povređenih kadeta na VMA, rekao da je reč o teškoj tragediji kakva se nije desila dugi niz godina i istakao da će istraga pokazati okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije.

Kako je rekao, još uvek nisu utvrđene okolnosti pod kojim se eksplozivna naprava, koja je jutros eksplodirala, našla na prostoru Pasuljanskih livada, ali će insistirati da svi odgovorni snose odgovornost.

Šutanovac je objasnio da na tom prostoru nije bilo predviđeno bojevo gađanje, a da je obuka kadeta jednostavna i nije podrazumevala korišćenje oružja niti zaštitnih sredstava.

U trenutku nesreće na Pasuljanskim livadama bilo je oko 600 kadeta i starešina i osoblje za podršku na poligonu.

Inspektorat odbrane, Vojna policija i komisija koju je formirao ministar odbrane, ispituju sve okolnosti današnje nesreće. Do sada je utvrđeno da je granata nađena na lokaciji potpuno suprotnoj od poligona na kojem se obavlja bojevo gađanje.

Hronologija nesreća u Vojsci Srbije

Pogibija dva kadeta u eksploziji na Pasuljanskim livadama novi je u nizu tragičnih slučajeva na vojnim vežbama ili tokom obuke poslednjih nekoliko godina.

U septembru 2008. godine avion "supergaleb G-4" pao je na aerodromu u Batajnici kod Beograda tokom priprema za aeromiting, a pilot Ištvan Kanas je poginuo.

U julu 2009. godine u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa "MIG 29". Pilot aviona se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i jedan vojnik dok je drugi vojnik lakše povređen.

U novembru 2010. godine preminio je vojnik na redovnom služenju vojnog roka kojem je pozlilo tokom redovnog jutarnjeg vežbanja u Kasarni "Dedinje" u Beogradu.

U decembru 2011. pripadnik padobranskog bataljona preminuo je u Nišu, pošto mu je pozlilo tokom izvođenja fizičke obuke pripadnika te jedinice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.