Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta parada govori o arsenalu Vojske Srbije

„Hameri”, „defenderi”, „laste” i puške M-21 sredstva su koja i vizuelno razlikuju armiju od one koja je u sećanju starijih generacija

Vojska Srbije besprekorno je izvela jučerašnju paradu „Korak pobednika”, posvećenu sedamdesetogodišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i stogodišnjici početka Prvog svetskog rata. Iako je reč uglavnom o vojnoj tehnici nabavljenoj još u vreme bivše Jugoslavije, sva vozila i oruđa su, sveže ofarbana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << delovala kao nova. Svakako treba odati priznanje i onima koji juče nisu defilovali ispred predsednika Tomislava Nikolića i Vladimira Putina – tehničkoj službi, jer uprkos ogromnom broju angažovanih vozila i oruđa nije bilo nijednog tehničkog problema. Pred visokim zvanicama prodefilovalo je 330 sredstava ratne tehnike (vozila i oruđa), 40 aviona i helikoptera i 14 brodova i patrolnih čamaca. Defile Rečne flotile iz centralne lože mogao se pratiti na video bimovima.

Oko 3.500 vojnika i starešina učestvovalo je u paradi, na čelu sa načelnikom Generalštaba VS generalom Ljubišom Dikovićem, u ulozi komandanta parade. Svi podešeloni, sastavljeni od vojnika koji su koračali besprekornim strojevim korakom, prošli su tačno kako je i predviđeno. Vojska, čiji su se pripadnici istakli prilikom podrške civilnom stanovništvu tokom nedavnih elementarnih nepogoda, pokazala je uvežbanost i za svečane prilike.

O složenom zadatku jučerašnjeg angažovanja tolikog broja ljudi, poređenja radi, dovoljno je reći da VS ukupno ima oko 10.000 profesionalnih vojnika, plus starešinski sastav. Vojska je, kako se to kaže jezikom reformi u sistemu odbrane „manja, ali modernija i spremnija”. Nema obaveznog vojnog roka, u vojsku se ide uglavnom zbog posla u ovim teškim vremenima. Građani su izgleda nostalgični, pa su aplauzom pozdravili vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka koji su se ispred predsednika Nikolića i Putina provozali u amfibijama. Kakav doživljaj za te momke, za priče iz vojske.

Što se tiče vojne tehnike, mnoga vozila („puhovi”, „pinc gaueri”...), borbena vozila (oklopni transporteri M-80 A, „bov”...), tenkovi (M-84), raketni sistemi („neva”), avioni („mig-21”, „orao”) i helikopteri (mi-8), mogli su se videti i na, ovih dana često pominjanoj, paradi održanoj 9. maja 1985. godine u Beogradu. „Migovi 29”, koji su juče učestvovali u paradi, uvedeni su u JNA nešto kasnije, njihovi piloti ušli su u istoriju braneći zemlju tokom agresije NATO-a 1999. godine. Da je taj tip aviona, modernizovan, i dalje perspektivan jasno je svima koji su juče, ili ovih dana, gledali nad Beogradom rusku akrobatsku avio-grupu „Striži”.

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka u amfibijama (Foto A. Vasiljević)

Ipak, po uniformama i tehnici vidi se da je VS moderna armija. Maskirne uniforme sa takozvanom digitalnom šarom, puške M-21 kalibra 5,56 mm, terenska vozila „lend rover defender” i „hamer”, dovoljno govore o tome... Prikazani su skoro svi oružani sistemi koje ima naša armija. Doduše, nije jasno zašto nije prikazan „orkan”, najubojitije sredstvo u arsenalu VS, višecevni bacač raketa kalibra 262 mm i dometa 50 kilometara. Kada se ovo vozilo kreće, po moćnom zvuku i snazi može se porediti sa lokomotivom.

Možda ne ostavljaju utisak kao „migovi”, ali avioni „lasta” koji su juče preletali paradu, su od izuzetnog značaja za Srbiju. U toku je procedura njihovog uvođenja u operativnu upotrebu, reč je o najsloženijem proizvodu koji se pravi u Srbiji. „Lasta” praktično održava domaće vazduhoplovno inženjerstvo, a uz to pruža mogućnosti prodaje u inostranstvu što je i dokazano u Iraku. Ovaj laki klipni avion namenjen je obuci pilota, a stručnjaci Vojnotehničkog instituta imaju razvijene i druge verzije, kao što je ona borbena.

Da našim konstruktorima ne manjka ideja, videlo se juče u defileu eksperimentalnih vozila i oruđa. Impresivno deluju samohodne haubice „nora B-52” (prodaju se u inostranstvu) i „sora”, modularni višecevni raketni sistem „morava”, oklopno vozilo „BOV M-11”, bespilotna letelica „pegaz”... Ali, nijedno od ovih sredstava nije u upotrebi u Vojsci Srbije.

Valjda se na sledeću paradu neće čekati tri decenije, a do te prilike morali bi bar neki od ovih oružanih sistema da budu u upotrebi, bez obzira na hronične finansijske problema sa kojima se Srbija suočava.

Milan Galović

objavljeno: 17.10.2014.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.