Smena mirovnjaka VS u Centralnoafričkoj Republici

Izvor: Politika, 12.Jun.2015, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena mirovnjaka VS u Centralnoafričkoj Republici

U misiji UN u ovoj zemlji u srpskom kontigentu angažovani vojna bolnica, štabni oficiri i vojni posmatrači

Kontingent Vojske Srbije je svečano ispraćen u misiju UN u Centralnoafričkoj Republici, a prigodnoj svečanosti u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković, kao i porodice i prijatelji srpskih mirovnjaka. U misiju UN upućeno je 68 pripadnika VS koji će, u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lake poljske bolnice našeg kontingenta, biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju pripadnika misije, a državnu zastavu u srpski štab u gradu Bangiju poneće komandant kontingenta pukovnik Goran Radosavljević.  Od kraja prošle godine, VS u misiji u Centralnoafričkoj Republici angažuje vojne posmatrače, štabne oficire i vojnu bolnicu zaduženu za medicinsko zbrinjavanje snaga u misiji.

(Foto Tanjug)

Poželevši smeni mirovnjaka srećan put i dobro zdravlje, ministar Gašić preneo je prisutnima pozitivne utiske i pohvale za profesionalnost naših mirovnjaka koje je bio u prilici da sagleda tokom poseta pripadnicima VS angažovanim u mirovnim operacijama.

– Jako sam ponosan, obilazeći naše misije širom sveta, kada mi italijanski, španski, francuski, a danas i belgijski general kažu da, kada su u pitanju pripadnici Vojske Srbije, mi pozdravljamo sa dve ruke – istakao je ministar Gašić.

(Foto Tanjug)

On je okupljenim „plavim beretkama” poručio da je to upravo njihova zasluga, kao i ocena, sa kojom se susretao tokom obilazaka, da svaki naš pripadnik angažovan u deset aktuelnih UN i EU misija može da bude instuktor pripadnicima drugih kontingenata.

– Kažu da je VS dobro organizovana i osposobljena vojska i, boraveći u ovakvim misijama, a ovo je sigurno jedna od najtežih misija koje mi imamo u ovom trenutku, vi prenosite i pronosite slavu vaše zemlje i vaše vojske – naglasio je ministar odbrane.

Kako je istakao komandant kontingenta pukovnik Radosavljević, učestvovanje u multinacionalnoj operaciji je profesionalni izazov i posebna je čast biti komandant nacionalnog kontingenta jer je to prilika da proverite svoje lične sposobnosti, kao i jedinice koju vodite u zonu operacije, ali i da ih unapredite.

– Odlazimo tamo da bismo doprineli stabilizaciji stanja u Centralnoafričkoj Republici u okviru mandata misije MINUSCA – istakao je pukovnik Radosavljević.

Trenutno je u deset misija UN i EU širom sveta angažovano 336 pripadnika VS.

(Foto Tanjug)

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.