Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Satnica parade zavisi od Putina

Centralna bina za glavne zvanice, državno rukovodstvo Srbije i predsednika Rusije, biće postavljena na platou kod Palate Srbija u Bulevaru Nikole Tesle

Avioni Vojske Srbije od juče nadleću Beograd i njihovi letovi nad vazdušnim prostorom prestonice biće svakodnevni sve do vojne parade, koja će se 16. oktobra održati kod Palate Srbije i na Dunavu, uz učešće oko 3.000 pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Svečanosti povodom 70 godina oslobođenja Beograda prisustvovaće predsednik Rusije Vladimir Putin, a vojna parada koja se prvi put organizuje od 1985. godine, biće centralni deo obeležavanja velikog jubileja naše nacionalne istorije.

Iako se još neki detalji razrađuju, za sada je izvesno da će građani i gosti videti više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme. Kako objašnjava portparol Ministarstava odbrane i Vojske Srbije major Jovan Krivokapić, parada će biti održana na platou kod Palate Srbije, na Bulevaru Nikole Tesle, gde će uz tenkove, oklopne transportere, avione i helikoptere Vojske Srbije biti prikazan defile kopnenih jedinica.

Na Dunavu će defilovati brodovi Rečne flotile. Najavljeno je učešće i ruske akrobatske avio-grupe „Striži”, a 30 padobranaca VS u širem rejonu spomenika „Večna vatra” između Bulevara Nikole Tesle i Dunava, izvešće padobranski desant.

– Paradu organizuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Srbije, a komandant je, po naređenju ministra odbrane Bratislava Gašića, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković – kaže Krivokapić, ukazavši kako će novobegradskim bulevarom defilovati motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja...

Vojna parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom, dok će u centralnom delu biti prikazan defile jedinica Vojske Srbije. Defile će se sastojati od pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, a brodovi Rečne flotile će prodefilovati Dunavom na potezu od Kalemegdana do Gardoša u Zemunu.

– U sastavu pešadijskog ešalona nalaziće se deset podešalona iz jedinica Kopnene vojske, Komande za obuku, Garde, Specijalne brigade i Vojne akademije. Posetiocima će biti prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije. Motorizovani ešalon sastojaće se od 14 podešalona različitih borbenih sistema kao i vojnih i borbenih vozila – kazao je Krivokapić.

Pešadijski i motorizovani ešaloni će se kretati Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Tržnog centra „Ušće”, vazduhoplovni ešaloni će iz pravca Kalemegdana preletati prostor između Palate Srbije i Dunava dok će se defile Rečne flotile kretati iz pravca Kalemegdana, uzvodno ka Zemunu.

Centralna bina za glavne zvanice, državno rukovodstvo Srbije i predsednika Putina, biće postavljena na platou kod Palate Srbija, sa strane Bulevara Nikole Tesle.

– Građani će moći da gledaju paradu duž Bulevara. Još se, zbog aspekta bezbednosti, analizira da li će oni moći da stoje sa obe strane Bulevara – precizira Krivokapić.

Parada će moći da se posmatra i sa Kalemegdana, odakle će se lepo videti naleti avijacije i defile brodova rečne flotile.

Na naše pitanje, gde će biti stacionirana vozila i toliki broj vojnika i koliko će biti dugo zatvoren za saobraćaj taj deo Beograda, pred paradu, Krivokapić kaže da će se od 12. oktobra, motorizovane jedinice stacionirati u tom delu Novog Beograda. Od toga dana, uvežbavaće se detalji parade, a Ministarstvo odbrane će naknadno obaveštavati građane o terminima kada će saobraćaj u tom delu grada biti zaustavljan.

Za sada se još ne zna tačan termin početka parade, ali se pretpostavlja da će početi u popodnevnim časovima. Satnica, kako nezvanično saznaje „Politika”, zavisi od protokola posete predsednika Vladimira Putina Beogradu. Vojna parada i prisustvo predsednika Rusije, već su izazvali reakcije zapadnih diplomata i analitičara. Tako je američki ambasador Majkl Kirbi upitao „zašto Putin dolazi”, dok je novinar Tim Džuda, poznavalac prilika na Balkanu, izjavio da bi poseta predsednika Rusije Vladimira Putina u kombinaciji sa vojnom paradom, mogla da izazove loše reakcije na Zapadu. Džuda smatra da vojna parada može da bude negativno protumačena bez obzira na okolnost da se ona organizuje u okviru obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda. Predstavnici EU, takođe izjavljuju da će pažljivo pratiti detalje Putinove posete Beogradu.

Zašto vojna parada izaziva toliku nervozu zapadnih zvaničnika, kada se ona organizuje povodom tako značajnog jubileja, kada su zajedničkim snagama, jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije, u žestokim borbama, oslobodile glavni grad Srbije od nacista? Kada Vladimir Putin ne bi došao u Beograd i kada ne bi sedeo na svečanoj tribini, pred elitnim jedinicama Vojske Srbije, te nervoze svakako ne bi bilo. A pre 70 godina, preci onih koji sada zameraju Beogradu prijateljstvo sa Rusijom, bili su saveznici i sa crvenoarmejcima i Titovim partizanima, u borbi protiv Hitlerovog Trećeg rajha.

-------------------------------------------------------------------

Brodovi, helikopteri, lanseri raketa...

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalaziće se 25 letelica Vojske Srbije – helikopteri tipa „Gazela”, M-8 i M-17, lovačko bombarderska avijacija – avioni „mig-21” i „mig-29”, kao i avioni „orao”, „galeb” i transportni avion „an-26”. U sastavu ešalona Rečne flotile nalaziće se 14 brodova, desantno jurišni čamci , minolovci, brod posebne namene „Kozara”, patrolni čamci i rečni brod posebne namene „36 Šabac”. Na paradi će se videti i samohodni višecevni lanser raketa „oganj”, top haubica „nora”, tenkovi M-84, raketni sistemi „neva” i „kub”, protivavionski topovi „bofors”, kaže Krivokapić.

Aleksandar Apostolovski

-------------------------------------------------------------------

„Striži” – elitni ruski piloti

Ruska akrobatska avio-grupa „Striži” Vazduhoplovnih snaga Ruske Federacije jedna je od najpoznatijih u svetu. Osnovana je 6. maja 1991, kada su prvi put nastupili pod ovim nazivom u avionima belo-plavo-crvene boje. Grupa „Striži” sastavljena je od najboljih pilota iz podmoskovske avio-baze Kubinka, udaljene 60 kilometara od ruske prestonice. „Striži” su specijalizovani za grupne i pojedinačne akrobatske tačke na lovcima „mig-29”.

Piloti iz baze Kubinka su prvi u tadašnjem SSSR-u započeli sa izvođenjem akrobacija na mlaznim avionima, a zvanični nastup na paradi imali su 1. maja 1946. godine u Moskvi. Danas Kubinka nosi naziv „Škola br. 1 za majstore pilotaže u Rusiji”. Osim prikazivanja akrobatskih majstorija u vazduhu, piloti 234. avio-puka, odnosno „Striži”, više od pola veka imaju zadatak vazdušne pratnje inostranih šefova država dok se nalaze u ruskom vazdušnom prostoru.

Međunarodne aktivnosti 234. avio-puka započele su 1986. boravkom u finskoj bazi „Risala”, a dve godine kasnije posetili su britanski avio-sajam Farnborou, da bi 1989. nastupili i na francuskom Buržeu. U narednim godinama sledi čitav niz međunarodnih nastupa: u Švedskoj, Belgiji, Tajlandu, Maleziji, Nemačkoj, Finskoj, Bugarskoj, UAE, Kazahstanu i mnogim drugim mestima, uključujući i nastup u Rejmsu 1992, u okviru proslave pola veka čuvenog francuskog puka „Normandija–Njemen”, koji se borio na strani Crvene armije. Pre dve godine „Striži” su učestvovali na aeromitingu u Batajnici, u čast stogodišnjice srpskog ratnog vazduhoplovstva. Godine 1993. proglašeni su za najbolju avio-grupu na svetu.

B. B.

objavljeno: 07.10.2014.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Putina-ce-cuvati-80-snajperista

Izvor: medio.rs, 08.Okt.2014, 10:16

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin za nedelju dana dolazi u Beograd, gde će 16. oktobra prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja našeg glavnog grada. Putin će u Srbiji će boraviti samo pet sati, a obezbeđivaće ga više od 80 srpskih snajperista, saznaje “Alo!”..-...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.