Promovisana monografija o Ðorđu Vajfertu

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana monografija o Ðorđu Vajfertu

Povodom 165 godina od rođenja Ðorđa Vajferta u Domu Vojske Srbije danas je priređena svečanost, na kojoj je promovisana kapitalna monografija tog velikana srpske istorije.

Monografija o Ðorđu Vajfertu predstavlja rezultat višegodišnjeg predanog rada stvaralaca različitih profila na prikupljanju detalja iz života ovog velikog srpskog industrijalca, vizionara i humaniste.

U monografiji su sabrane kako poznate činjenice iz Vajfertovog života i rada, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i do sada nepoznati podaci i ekskluzivne fotografije, a autori su bili motivisani željom da od zaborava sačuvaju bar deo onoga što je ovaj humanista ostavio svojoj otadžbini.

Predsednik Organizacionog odbora svečanog obeležavanja godišnjice rođenja Ðorđa Vajferta, glumac Predrag Miki Manojlović, najavio je čitav niz aktivnosti kojima će se u narednim mesecima slaviti univerzalne vrednosti kojima se Vajfert rukovodio u svom plodonosnom životu.

"Vajferta je odlikovala inteligentna vrsta patriotizma. Poštovanje prošlih, sadašnjih, ali i budućih generacija zaslužio je svime što je uradio za svoju zemlju i onim što joj je dao", naglasio je Manojlović.

Zvanice iz kulturnog, društvenog, ekonomskog i političkog života Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, kroz sekvence dokumentarno-igranog filma o Vajfertu vratili su se u period u kojem je ovaj velikan stvarao, ostavljajući neizbrisive tragove za buduće generacije.

Svetislav Bata Prelić, urednik Monografije i režiser filma o Vajfertu, istakao je da je materijalna zaostavština prvog guvernera Narodne banke Srbije važna, ali da ne sme da bude dominantna u odnosu na duhovnu težinu koju nosi njegovo ime.

"Vajfert nesumnjivo pripada nizu naših najznačajnijih ljudi i tu zauzima visoko mesto. Pored velikih materijalnih tvorevina, ostavio je moralnu i duhovnu matricu kakav treba da bude odnos pojedinca i države, odnos pojedinca i naroda", rekao je Prelić.

Zahvalnice Fondacije za očuvanje lika i dela Ðorđa Vajferta i kopije bar reljefa podeljene su kompanijama i osobama koje su pomogle u sprovođenju aktivnosti za očuvanje lika i dela ove značajne istorijske ličnosti - Narodnoj banci Srbije, Ministarstvu odbrane, Službenom glasniku, RTS-u, Ðorđu Staniću i Brigiti Vajfert Stanić.

Na inicijativu direktora Medija centra "Odbrana", pukovnika Stevice Karapandžina, hol Doma Vojske ubuduće će krasiti bronzani bar reljef sa likom Ðorđa Vajferta. Bar reljef, dar Fondacije, svečano je otkrio njen predsednik Miljan Šćekić.

U godini značajnog jubileja, kompanija Hajneken Srbija, uz svoj Vajfert brend, prepoznala je vrednost i značaj aktivnosti Fondacije Ðorđe Vajfert i postala partner u aktivnostima na očuvanju lika i dela Ðorđa Vajferta.

Ðorđe Vajfert je bio pokretač industrijskog i finansijskog razvoja Srbije. Pored izuzetnog ekonomskog doprinosa, Srbiju je zadužio humanitarnom delatnošću. Osnovni cilj Fondacije Ðorđe Vajfert je da širu javnost upozna sa likom i delom ovog čoveka, koji je uvek bio spreman da pomogne svojoj otadžbini i narodu.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.