Pritužba protiv Gašića i vojske zbog diskriminacije

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jan.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritužba protiv Gašića i vojske zbog diskriminacije

Udruženje građana 'Egal' podnelo je poverenici za ravnopravnost Neveni Petrušić pritužbu protiv Ministarstva odbrane, ministra Bratislava Gašića i Vojske Srbije zbog diskriminacije pripadnika Vojske i transrodne osobe Helene (M.V), saopštilo je danas to udruženje.

Kako su naveli, ministar odbrane Gašić naredio je 22. oktobra 2014. godine da se Helena penžioniše, jer joj je "ustanovljena dijagnoza koja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << može uzrokovati štetne posledice po ugled Vojske Srbije".

Naredbi je prethodio predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića o prestanku profesionalne vojne službe.

"Ovom naredbom je prekršen Ustav Srbije kojim se zabranjuje diskriminacija po bilo kom osnovu. U ovom slučaju, osnov diskriminacije je rodni identitet, jer je nadležna Komisija utvrdila da je Helena (M.V) 'sa psihijatrijske strane sposobna za PVS (profesionalnu vojnu službu)'", navodi se u saopštenju Udruženja građana "Egal".

Oni su dodali da je Helena (M.V) u Vojsci provela dve decenije, te da je "ogorčena zbog diskriminatornog postupanja kojem je izložena".

"Iako mi je VMA rekla da sam sposobna za vojnu službu, neko u Ministarstvu odbrane tvrdi da štetim ugledu vojske. Navela bih samo primer Ajle Holdom, transrodne osobe koja je pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, kao i njene američke koleginice vojnog pilota Lorin Skot", rekla je ona.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.