Pripadnici LGBT populacije ne veruju policiji

Izvor: N1 televizija, 28.Dec.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripadnici LGBT populacije ne veruju policiji

Pripadnici LGBT populacije u Srbiji i dalje se osećaju izrazito nebezbedno, nemaju poverenja u rad policije i ne poznaju delovanje Vojske Srbije, pokazuje danas objavljena analiza bezbednosti LGBT osoba, koju je uradio Centar za istraživanje javnih politika.

Osećaj nebezbednosti LGBT osoba proizlazi iz uverenja da državne institucije postupaju arbitrarno, a ne u skladu sa zakonom i da tolerišu visok stepen nasilja u društvu, navodi se u istraživanju "Kako reforma sektora >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bezbednosti utiče na ljudsku bezbednost u Srbiji? Ponovna procena uticaja reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju".

Centar navodi da za razliku od 2011. godine, kada je rađeno prvo istraživanje, LGBT identitet nije primarni već dodatni izvor nebezbednosti.

Glavna istraživačica Jelena Radoman objasnila je da je za takav stav LGBT osoba percepcija povišenog nasilja prema svim građanima i nedelovanje insituticija sistema.

Kako je navedeno, uprkos postojanju nepoverenja u rad policije danas bi više od polovine učesnika istraživanja prijavilo nasilje da bi izvršilo pritisak na policiju i tužilaštvo da sankcionišu nasilje, što 2011. nije bio slučaj.

Radoman je objasnila da LGBT osbe smatraju da u takvim slučajevima treba da reaguju institucije države i to profesionalno, adekvatno i nediskriminatorno, što znači da ne žele i ne smatraju poželjnim bilo kakve oblike paralelnih mreža unutar sektora bezbednosti.

Katrin Gabrijel iz Misije OEBS-a, koji je podržao istraživanje, rekla je da je jedna od osnovnih funkcija države da obezbedi bezbednosti građanima, odnosno da njene institucije budu efikasne i efektivne u toj ulozi.

Istraživanje je sprovedeno od juna do decembra kroz 13 fokus grupa.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potrebna bolja reforma policije za bolji položaj LGBT

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2016

Reforma sektora bezbednosti poboljšala je položaj seksualnih manjina, ali ne u dovoljnoj meri, pa oni i dalje svakodnevno brinu za sopstvenu bezbednost, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.