Posmrtni ostaci kneza Pavla u Sabornoj crkvi

Izvor: NaDlanu.com, 04.Okt.2012, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posmrtni ostaci kneza Pavla u Sabornoj crkvi

Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađordjevića, njegove supruge Olge i sina Nikole Karađorđevića preneti su u četvrtak popodne u Sabornu crkvu u Beogradu, gde će biti izloženi do petka.

Kovčezi sa posmrtnim ostacima stigli su ispred Saborne crkve nešto pre 18 časova, a nakon intoniranja himne "Bože pravde" uneti su u crkvu. Kovčeg kneza Pavla nosili su gardisti Vojske Srbije u svečanim uniformama, a kovčege kneginje Olge i kneževića Nikole nosili su članovi Kulturnoumetničkog društva Kolo.Pomen je služio patrijarh Irinej, a pomenu su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić. Patrijarh srpski Irinej služio je liturgiju i potom u obraćanju poručio da je posle sedam decenija ispravljena istorijska nepravda prema knezu koji je bio veliki patriota, a bio je proglašen izdajnikom. Patrijarh je ukazao na značaj koji je događaju i njegovom svečanom činu dala Vlada Srbije, čime je pokazala da ceni i poštuje značaj dinastije Karađorđevića na čemu im se Srpska pravoslavna crkva zahvaljuje. Patrijarh je podsetio da je odmah pošto su knez Pavle i njegova porodica proglašeni izdajnicima, porodica preduzela korake da skinu sramotu sa njegovog imena.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju, izjavio je da će Vlada Srbije nastojati da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra. Mimohod za gradjane u Sabornoj crkvi biće omogućen do petka do 17 časova, kada je planirano da kolona sa posmrtnim ostacima krene prema Oplencu, gde će u subotu biti sahranjeni članovi porodice Karađordjević.Knez Pavle Karađordjević rođen je u Petrogradu 1893. godine, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu.Posmrtni ostaci kneza Pavla Karađordjevića, njegove supruge Olge i sina Nikole ekshumirani su 28. septembra 2012. u Lozani u Švajcarskoj na groblju Boa de vo. Ekshumaciji su prisustvovali ćerka kneza Pavla - princeza Jelisaveta i njena čerka Katarina Oksemberg.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Srbija dočekala kneza Pavla

Izvor: Večernje novosti, 04.Okt.2012

ZVONA Saborne crkve u četvrtak tačno u 17.45 oglasila su povratak kneza Pavla u otadžbinu. Kovčezi sa zemnim ostacima kneza, kneginje Olge i kneževića Nikole, prekriveni srpskim zastavama, uz zvuke himne "Bože pravde" uneti su u crkvu, gde je pomen služio patrijarh srpski Irinej.Posmrtni ostaci...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.