Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja od Turaka

Izvor: RadioCity.rs, 11.Jan.2021, 18:04

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja od Turaka

Predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave i udruženje za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova položili su vence na spomenik Oslobodiocima Niša.
,,Ovo je zaista jedan veličanstven dan, ne samo za Grad Niš nego i za celu Srbiju. Naši junaci i naši preci su doprineli da mi danas živimo u miru i da danas na Skupštini Grada najistaknutijim pojedincima i kolektivima uručujemo najznačajnija priznanja Grada >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Niša, 11.januar,“- istakla je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović

Na današnji dan je pre 143 godina Niš oslobođen od Turaka i vraćen matici Srbiji, nakon  pet vekova robovanja. Srpska vojska ušla je u Niš 10. januara 1878. godine, a Turci su sutradan predali Tvrđavu i varoš, čime je okončana njihova uprava. Srpsku zastavu na Stambol kapiju prvi je postavio član tajnog  komiteta za oslobođenje Todor P. Stanković. Nedugo po oslobođenju, Niš je posetio i knez Milan Obrenović sa svojom vojskom.

Borbe za oslobođenje Niša trajale su skoro dve godine, otpoče decembra 1877, kada Ibarska, Moravska i Dunavska divizija prešle srpsko-tursku granicu i zauzele položaj severo-zapadno od grada. Srpska vojska brojala je oko 15 hiljada vojnika sa 102 topa, a turska pet hiljada vojnika i 267 topova.
U ratu je život za oslobođenje dalo 120 srpskih vojnika, dok je 791 ranjen.
Iz tog razloga se i 11. januar obeležava kao Dan grada Niša, a pojedincima i organizacijama zaslužnim za njegov razvoj, dodeljuje se nagrada "11. januar".

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Obeležen Dan oslobođenja Niša od Turaka - dodela Nagrade 11. januar

Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Jan.2021

Svečanom sednicom Skupštine grada Niša i polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima, Niš je obeležio Dan oslobođenja od Turaka...Na svečanoj sednici Skupštine grada Niša pojedincima i kolektivima zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović i predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.