Počela proizvodnja kamiona za Vojsku Srbije

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela proizvodnja kamiona za Vojsku Srbije

FAP bi, umesto Kineza, sada da kupe Rusi, Ukrajinci ili Turci

Priboj – U pogonima FAP-a nedavno je krenula serijska proizvodnja dvoosovinskog kamiona tipa FAP 11-18 BS/AV 4x4 za potrebe Vojske Srbije. Ukupno 30 takvih savremenih terenskih vozila – slične je nekad za bivšu JNA pravio mariborski TAM (a FAP je tada za vojsku izrađivao troosovinske i četvoroosovinske) s tim što su poslednjih godina u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Priboju i taj proizvod osvojili – biće početkom naredne godine iz grada na Limu isporučeno Vojsci Srbije. Reč je o poslu vrednom preko 2,5 miliona evra.

Ugovoru o početku ove serijske proizvodnje, potpisanom prošlog meseca, prethodile su ozbiljne pripreme i probe. Najpre su u FAP-u napravili prototipsku partiju od pet takvih vozila, da bi proletos Vojsci Srbije isporučili 30 ovih kamiona takozvane nulte serije.

– Vojska je uvek bila značajan poslovni partner FAP-u. Ta njena orijentacija predstavlja doprinos jačanju ove fabrike i stabilizaciji proizvodnje, kao i poštovanju principa Vlade Srbije „Kupujmo domaće”. Dolazi u trenutku otežanog plasmana naših teretnih vozila i autobusa na domaćem tržištu, uglavnom zato jer se sada uvozi oko 90 odsto saobraćajnih sredstava. Posao je značajan ne samo za FAP nego i za široku kooperaciju (oko 50 domaćih firmi), a otvara put i za izvozne poslove, za potrebe drugih armija. Inače, ovo je za sada jednokratna isporuka, u zavisnosti od budućih potreba Vojske Srbije išlo bi se na dalja ugovaranja – kaže za „Politiku” generalni direktor „FAP korporacije” Mirko Stojović.

Pored pomenutog, pribojska fabrika s vojskom, koja još koristi veliki broj nekad pravljenih FAP kamiona, razgovara i o mogućnostima reparacije tih korišćenih vozila. Inženjeri FAP-a razvijaju i nove modele troosovinskih i četvoroosovinskih vojnih kamiona, o čijoj će mogućoj proizvodnji konačnu reč dati Vojska Srbije. A Pribojci trenutno rade i za strana tržišta, pri čemu prednjači izvoz rezervnih delova za Italiju i Južnoafričku Republiku, dok su sa partnerom iz Austrije potpisani ugovori o proizvodnji delova FAP-a i vozila za potrebe drugih država.

– Što se tiče privatizacije fabrike, razgovori sa kineskim „Dongfengom” su stali, mada ima predloga da budu nastavljeni. Sada interesovanje za FAP pokazuju kompanije iz Rusije, Ukrajine i Turske, kako za privatizaciju, tako i za strateško partnerstvo – dodaje prvi čovek sistema u kome je broj zaposlenih, posle još jednog u nizu socijalnih programa i najnovijeg odlaska 150 ljudi, već sveden na 1.300. Otišlo je i kvalitetnog kadra, pa se sada, zarad potreba proizvodnje, ovde razmišlja o upošljavanju mladih radnika.

B. Pejović

objavljeno: 25.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.