Počasna paljba povodom Dana Vojske Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2017, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počasna paljba povodom Dana Vojske Srbije

Po naređenju predsednika Republike Tomislava Nikolića, a u prisustvu velikog broja građana, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, izvedena je počasna paljba povodom Dana Vojske Republike Srbije.

Počasnom plotunu je prethodilo svečano podizanje državne zastave uz himnu Srbije "Bože pravde" i "Marš na Drinu", u izvođenju Reprezentativnog orkestra Garde, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Svečanoj paljbi, ispred Generalštaba Vojske Srbije, prisustvovao je zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević.

Promenadni defilei vojnih orkestara

Obeležavanju sutrašnjeg praznika - Dana Vojske Srbije - danas su se priključili i Vojni orkestar Niš i Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije, promenadnim defileima ulicama Beograda i Niša, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Promenadni defile u Beogradu počeo je na ulazu u Knez Mihajlovu ulicu, izvođenjem najčuvenije srpske koračnice, "Marš na Drinu".

Tokom defilea, na nekoliko tačaka, Reprezentativni orkestar Garde je izveo još sedam kompozicija.

Šetači u Knez Mihajlovoj imali su prilike da uživaju u marševima posvećenim velikim vladarima Srbije, Milošu Obrenoviću, Petru I Karađorđeviću, kraljevima Milanu i Aleksandru, ali je gardijski orkestar pokazao da su im bliske i malo lakše note, izvođenjem džez i pop kompozicija poput "Saint Louis Bluesa", "Superstition", izmamivši gromke aplauze publike.

Nije izostalo ni marširanje mališana, niti pravljenje video snimaka za uspomenu na to atraktivno dešavanje.

Svečani defile u Beogradu završen je pred Kalemegdanom, ponovnim izvođenjem "Marša na Drinu".

Defile Vojnog orkestra Niš otpočeo je nastupom na Trgu Kralja Milana, nakon čega je nastavljen u Obrenovićevoj ulici i na Trgu Kralja Aleksandra, a građani Niša imali su priliku da uživaju u marševima i koračnicama "Marš na Drinu", "Moja domovina", "Vojvoda Stepa Stepanović", "Aleksandar Prvi", "Milan Obrenović" i mnogim drugim.

Dirigent vojnog orkestra bio je kapetan Dejan Đorđević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počasna paljba povodom Dana Vojske Srbije

Izvor: Blic, 22.Apr.2017

Po naređenju predsednika Republike Tomislava Nikolića, a u prisustvu velikog broja građana, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, izvedena je počasna paljba povodom Dana Vojske Republike Srbije...Počasnom plotunu je prethodilo svečano podizanje državne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.