Pančevo, primopredaja kineske donacije Vojsci Srbije

Izvor: RTS, 20.Jun.2017, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo, primopredaja kineske donacije Vojsci Srbije

U Kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu izvršena je primopredaja kineske donacije Vojsci Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Vrednost doniranih sredstava iznosi oko 900.000 evra. Reč je o 16 gumenih čamaca, isto toliko vanbrodskih motora, pet motornih sanki i deset prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava.
Predsednik Republike Aleksandar Vučić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je i vrhovni komandant, primio je prvo raport i izvršio smotru jedinica, a zatim je u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i kineskog ambasadora Li Mančanga prisustvovao primopredaji.

Ministar odbrane i ambasador Kine potpisali su protokol o primopredaji te opreme, a tom prilikom, Đorđević je zahvalio NR Kini i ambasadoru Liju koji su, kako je istakao, uvek bili spremni kada god je bilo potrebno da pomognu Srbiji.
"Ovo nije prvi put da doniraju našoj zemlji, našoj vojsci, bili su tu i kada su bile poplave, uvek su bili tu kada je bilo potrebno našem narodu. Ovo je jedna od donacija, do sada je realizovano 4,95 miliona evra donacija, a očekujemo još jednu donaciju, što je sve zahvaljujući ambasadoru Liju, koji se bori za nas, voli Srbiju. Još jednom, hvala ambasadore, hvala NR Kini i u ime Vojske Srbije i u ime naše zemlje", rekao je Đorđević.
Ambasador Kine Li Mančang rekao je da je donacija čist izraz prijateljstva kineske armije prema srpskoj vojsci i da Kinezi nikada neće zaboraviti učešće naše vojske pretprošle godine na velikoj paradi u Pekingu, kada je, kako je naveo, 1,4 milijarde Kineza u celom svetu preko televizije gledalo kako se naša vojska pokazala.

Donacija se sastoji od 16 gumenih čamaca sa vanbrodskim motorima, pet motornih sanki, kao i 10 prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava i sredstava.
Gumeni čamci namenjeni su za prevoz ljudi, specijalnog tereta, desante malih grupa ljudi i biće raspoređeni u rečnu flotilu i specijalnu brigadu Vojske Srbije.
Predsednik Vučić je najavio da u junu dolazi velika kineska kompanija sa kojom je najvećim delom dogovorena investicija u novu fabriku guma.
"Investicija je od više sotitina miliona evra i, neću pogrešiti ako kažem i do pola milijarde evra. A u julu stižu dve kompanije koje su ozbiljno zaiteresovane za RTB 'Bor' i nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor sa našim kineskim prijateljima", rekao je Vučić.
Predsednika je interesovalo i da li se na čamce može montirati naoružanje i kakvo na šta je načelnik Generalštaba rekao da može puško mitraljez, ali i na pitanje šefa države do kojeg kalibra rekao da ne može od 12,7 već do 7,62 milimetra.
Prenosni detektori donirani Vojsci Srbije otkrivaju 10 vrsta eksploziva i 13 vrsta narkotika.

Inače, čamci, sanke i oprema za otkrivanje eksplozivnih sredstava biće korišćeni u tri misije naše vojske – za odbranu zemlje, u multinacionalnim operacijama i za pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda.
Kina je više puta do sada pružila besplatnu vojnu pomoć sistemu odbrane Srbije.
Donirali su informatičko-birotehničku opremu u ukupnoj vrednosti od oko 1,5 miliona evra, na osnovu tri protokola potpisana ranije.
Takođe, ta zemlja je VS donirala i 20 sanitetskih motornih vozila, a nakon katastrofalnih poplava maja 2014, pružila je pomoć i opremu u vrednosti od oko 355.000 evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.