Otkrivena spomen-ploča prvom srpskom fotoreporteru

Izvor: N1 televizija, 11.Nov.2017, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen-ploča prvom srpskom fotoreporteru

Spomen-ploča prvom srpskom fotoreporteru Risti Marjanoviću otkrivena je danas u holu Doma Vojske Srbije povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Marjanović je autor velikog broja fotografija iz balkanskih ratova i Prvog i Drugog svetskog rata.

Na otkrivanju spomen-ploče menadžer grada Beograda Goran Vesić rekao je da bez Marjanovića "velika pobeda (u Prvom svetskom ratu) nikada ne bi bila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sačuvana" i da se o njoj ne bi toliko znalo.

On je dodao da je Marjanović ovekovečio pobede srpske vojske na Kolubari i Ceru, povlačenje preko Albanije i "sve tragedije kroz koje su prošli srpski narod i vojska u Prvom svetskom ratu".

"Zahvaljujući njegovim fotografijama u svetu su organizovane akcije pomoći srpskoj vojsci - u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, ali i Carskoj Rusiji", rekao je Vesić.

On je dodao da je Marjanović 1941. godine odbio je saradnju sa Nemcima i da je 1944. godine napravio fotografije oslobođenja Beograda.

"Rista Marjanović svedoči o jednom vremenu, o 20. veku, kada smo kao država učestvovali u dva svetska rata. Beograd je u tom periodu pet puta razaran, a svaki put smo bili na pravoj strani istorije i imali prijatelje širom svete. Iz njegovih fotografija bi trebalo da naučimo da više nikada ne dovodimo svoju zemlju u situaciju da mora da bude razarana i da bude žrtva velikog sukoba. Njegove fotografije su veliko bogatstvo i važno je što su Vojska Srbije i Grad Beograd doneli odluku da čuvaju uspomenu na njega", rekao je Vesić.

Na samom zdanju Doma Vojske Srbije je otkrivena spomen ploča Risti Marjanoviću 20. oktobra ove godine, povodom beležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.