Objavili identitete Srba zbog nereagovanja Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Objavili identitete Srba zbog nereagovanja Srbije"

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je danas da je objavljivanje identiteta Srba koji, kako je rekao, ratuju u ruskoj plaćeničkoj vojsci "Vagner" odgovor ukrajinskog državnog vrha na "potpuno odsustvo bilo kakve reakcije Vlade Srbije", objavio je Blic na svom portalu.

"Važno je to što je ta informacija bila zvanično poslata srpskom tužilaštvu još ranije. Imate zakone protiv svakakvih plaćenika u svakoj zemlji, ali dosad nijedan nije bio osuđen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dakle, ovo objavljivanje je naša reakcija na potpuno odsustvo bilo kakve reakcije Vlade Srbije", rekao je Aleksandrovič za ovaj beogradski dnevnik.

Inače, list je ranije danas objavio inicijale i fotografije nekoliko državljana Srbije koji ratuju na strani proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Navodi se da su u pitanju šestorica Srba, a ukrajinska bezbednosna služba (SBU) objavila je kompletne njihove podatke uključujući ime i prezime, datum i mesto rođenja, broj pasoša i necenzurisane fotografije.

Prema recima ukrajinskog ambasadora, u pitanju je tek početak, odnosno da će Ukrajina nastaviti da objavljuje podatke srpskih plaćenika kojih, prema njihovim procenama, u Donbasu ratuje oko 300.

Blic navodi da su za sada objavljeni podaci o A.M. (25) iz Valjeva, D.M. (49) iz Šapca, D.L. (38) iz Tuzle (BiH), Z.P. (26) iz Valjeva, N.S. (44) iz Doboja (BiH) i D.S. (37) iz Banovića (BiH).

Aleksandrovič je dodao jda mu je veoma žao zbog učešća Srba u konfliktu na istoku Ukrajine.

"Meni kao ambasadoru je veoma žao da toliki broj Srba ratuje protiv Ukrajinaca koji vam nisu ništa loše nikad učinili. Ipak, ne verujem da čak i ovaj broj reprezentuje čitav srpski narod. U Srbiji postoji zakon da svaki placenik koji se bori u drugoj zemlji mora da bude kažnjen. Nažalost, još nisam čuo ni za jedan slučaj da se to desilo u Srbiji, da je neko kažnjen zbog ratovanja u Ukrajini", kazao je ambasador.

On je izneo "primer jednog Britanca koji je dobio pet godina zatvora".

Aleksandrovič je, govoreći o trenutnom stanju na istoku zemlje, rekao da se ono nije bitno promenilo uprkos svim dosadašnjim pregovorima ukljucujući i poslednji održan u Beogradu.

"Mi se u Ukrajini nadamo da ce Amerika dati dodatni implus, uz ove pregovore (specijalnih izaslanika Vladislava) Surkova i (Kurta) Volkera, za rešavanje problema. To je samo još jedan način da zajedno rešimo problem. Da li će oni doneti odmah i direktno neke rezultate, to ne znamo. Dobili smo zaključke sastanka, nisam čuo ništa novo, lično ja, ali to ne znači da ne postoji", naveo je ukrajinski ambasador.

On je napomenuo da se pozicija Amerikanaca, što je više puta ponovio i sam Volker, potpuno poklapa s ukrajinskim stavovima.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.