Obeleženo 150 godina Islamske zajednice Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2018, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 150 godina Islamske zajednice Srbije

Prigodnom svečanošću u holu Narodne skupštine, večeras je obeleženo 150 godina Islamske zajednice Srbije.Skupu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima kao i predstavnici diplomatskog kora, verskog, političkog, kulturnog i javnog žživota, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U svečarskom obraćanju, na, kako je rekao, smotri prijateljstva, reis-ul-ulema Sead Nasufović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je istakao da Islamska zajednica Srbije, kao neodvojivi deo države i društva, još od svog nastanka 1868. godine nije zaboravila svoj najveći amanet - da unosi radost u srce svakog čoveka i čini dobra dela.

"Te daleke godine Kneževina Srbija je dokazala svoj evropski identitet, kada je ukazom Državnog saveta priznala islam kao zakonitu jednakopravnu religiju i muslimani su mogli da uživaju slobodno ispovedanje svoje vere", rekao je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije .

On je kazao da je time Srbija postala prva država u Evropi koja je usvojila pozitivni zakon o drugom i drugačijem, o čemu i danas samo maštaju neke zemlje Evropske unije i dodao da su sve crkve u Srbiji zajedno, rame uz rame, prošle sve nedaće prethodnih vek i po.

Nasufović je poručio da prošlost treba da nam bude učitelj za bolju budućnost i istakao da ima čast da obavesti skup da je Vlada Srbije Rijasetu islamske zajednice Srbije vratila na korišćenje Bajrakli džamiju i to je, kako je istakao, poklon muslimanima za ovaj veliki jubilej, na čemu je srdačno zahvalio, navodi se u saopštenju.

Reis-ul-ulema Sead Nasufović je posebnu zahvalnost izrazio Ministarstvu odbrane i Vojsci Republike Srbije.

"Veoma mnogo su uradili da u Vojsci postoji verska služba, a ovih dana se očekuje da dobijemo i molitveni prostor na Vojnomedicinskoj akademiji za sve vernike muslimane, pacijente te ustanove", rekao je Nasufović.

Direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević rekao je da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo pravde preko Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, čini napore da sa svim verskim zajednicama uspostavi dobru komunikaciju i dobre odnose.

ŽŽelimo da pripadnici svih verskih zajednica i naroda u Srbiji žžive u miru, ljubavi i toleranciji. Vlada Srbije i u narednom periodu učiniće napor kako bi se sledeći jubileji slavili sa još boljim rezultatima nego što ih imamo danas, istakao je Radojević.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.