Obeležena 70. godišnjica bitke na Kadinjači

Izvor: Politika, 29.Nov.2011, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 70. godišnjica bitke na Kadinjači

KADINJAČA – Povodom 70. godišnjice bitke na Kadinjači danas je odata pošta poginulim borcima Radničkog partizanskog bataljona.

„Vetrovi istorije nisu izbrisali naše sećanje na heroje Kadinjače”, rekao je na komemorativnoj svečanosti izaslanik predsednika Republike i načelnik Generaštaba Vojske Srbije Miloje Miletić.

Miletić je istakao da „privržena idejama mira, Srbija danas gradi mostove saradnje i partnerstva radeći na modernizaciji Vojske i sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbrane spremna i sposobna da pruži doprinos miru u regionu”.

U ime Vlade Republike Srbije, venac je položio ministar prosvete Žarko Obradović i rekao da „potomci ratnika Kadinjače iskazuju najdublje poštovanje prema borcima Kadinjače, Užičke republike i cele otadžbine”.

„Istorija beleži da je bitka na Kadinjači trajala nepuna dva sata. Srpski istoričari su do sada utvrdili imena 160 poginulih boraca Radničkog bataljona i Posavskog bataljona i Oraške čete”, reči su gradonačelnika Užica Jovana Markovića.

Pored Vojske i Vlade Srbije vence na spomen obeležje Kadinjača danas su položile delegacije Grada Užica, SUBNOR-a, boračkih organizacija iz Srbije i drugih krajeva bivše Jugoslavije.

Pored boraca NOR-a, porodica njihovih potomaka, udruženja građana i užičkih osnovaca i srednjoškolaca skupu su prisustvovali ambasador Portugala Luiš de Alimeida Sampaio i predsednik Komunističke partije Joška Broz, Titov unuk.

Izveden je umetnički program u režiji Jovana Ristića u kojem su učestvovali glumci pozorišta iz Beograda i Užica i Beogradski hor.

Bitka na Kadinjači označila je kraj Užičke republike koja je trajala od 24. septembra do 29. novembra 1941. godine i u istoriji je zabeležena kao prva slobodna teritorija u porobljenoj Evropi početkom Drugog svetskog rata.

Borci Radničkog partizanskog bataljona pružili su herojski otpor nadmoćnijem neprijatelju na brdu Kadinjača kod Užica, štiteći odstupnicu Vrhovonom štabu koji se sa Titom povlačio iz Užica put Bosne.

Beta

objavljeno: 29.11.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OBELEŽENA 70. GODIŠNJICA BITKE NA KADINJAČI

Izvor: Kurir, 29.Nov.2011

KADINJAČA - Povodom 70. godišnjice bitke na Kadinjači odata je pošta poginulim borcima Radničkog partizanskog bataljona..."Vetrovi istorije nisu izbrisali naše sećanje na heroje Kadinjače", rekao je na komemorativnoj svečanosti izaslanik predsednika Republike i načelnik Generalštaba Vojske...

Nastavak na Kurir...

Obeležena 70. godišnjica bitke na Kadinjači

Izvor: NaDlanu.com, 29.Nov.2011

KADINJAČA, 29. novembra 2011. (Beta) - Povodom 70. godišnjice bitke na Kadinjači u utorak je odata pošta poginulim borcima Radničkog partizanskog bataljona... KADINJAČA, 29. novembra 2011. (Beta) - Povodom 70. godišnjice bitke na Kadinjači u utorak je odata pošta poginulim borcima Radničkog partizanskog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.