Novi Erbasovi helikopteri za Vojsku Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2018, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi "Erbasovi" helikopteri za Vojsku Srbije

Kupovinom nove generacije "Erbasovih" helikoptera H-145, koji su najsavremeniji na svetu, Vojska Srbije postaće daleko naprednija, verovatno najnaprednija u čitavom regionu, a posebno je i to što će biti naoružani srpskim naoružanjem, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom obilaska kompanije "Airbus Helicopters" u Donauvortu u Nemačkoj, gde je prisustvovao fabričkom prijemu prvog helikoptera H-145M za Vojsku Srbije i prvog paketa oprema čija se isporuka očekuje do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << marta naredne godine.

Poslednji od šest dogovorenih helikoptera stići će do kraja 2019. godine. Ministar Vulin sastao se i sa pilotima i inženjerima koji se nalaze na obuci u nemačkoj fabrici.

"Ovo je projekat koji je započeo još predsednik Vučić, kao predsednik Vlade i evo sada se privodi kraju. Ovo je za nas ogroman tehnološki napredak. Možemo slobodno da kažemo da ćemo kupovinom ovih helikoptera preskočiti dve generacije. Mi imamo Gazele koje je proizvodio "Erbas", ali to smo kupovali davnih 70-ih i 80-ih godina, a ovo je sada potpuno nova generacija H-145 "Erbasovih" helikoptera, koji su među najsavremenijim na svetu. Naši piloti treba da prođu kroz odgovarajuće obuke i čim to bude završeno, ovaj helikopter će u martu postati deo naoružanja naše vojske, koja će postati daleko naprednija i sa ovim helikopterima biće verovatno i najnaprednija u čitavom regionu " istakao je ministar Vulin.

Poredeći dosadašnje helikoptere Vojske Srbije, ministar Vulin je istako da će novi biti daleko bolji, ne samo zbog pristupa u samoj konstrukciji, već i zbog činjenice da će biti naoružani srpskim naoružanjem.

"Ističemo da su ovo helikopteri koji će biti naoružani našim naoružanjem. U početku su naši partneri bili sumnjičavi prema tome da li to možemo da uradimo, pošto se to vrlo retko ili skoro nikada ne radi, da proizvođač helikoptera dopusti kupcu helikoptera da stavlja svoje naoružanje na njega. Kada su se uverili u kvalitet i našeg naoružanja i naših inženjera, koji će to naoružanje implementirati na ove helikoptere, dobili smo dozvolu i to će biti urađeno. Ovo su helikopteri koji će biti naoružani srpskim naoružanjem i srpskom pameću. To je velika stvar" rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, naši piloti su odlično savladali obuku i imaju sve pohvale od predstavnika kompanije "Erbas", koji kažu da nisu videli pilote koji tako brzo uče i koji se tako brzo prilagođavaju.

"Kao što znate, Srbija je vojno neutralna zemlja i ovo je najbolji dokaz zašto je vojna neutralnost baš dobra za nas. Mi biramo šta ćemo uzeti i sa Istoka i sa Zapada. Sve što je dobro za našu vojsku biće deo naoružanja naše vojske. Ovo su zapadni helikopteri, baš kao što kupujemo istočne helikoptere. Vojno neutralna zemlja može da bira i mi ćemo tu privilegiju koju smo izborili, da možemo da odlučujemo i biramo, ljubomorno i tvrdoglavo čuvati" istakao je ministar Vulin.

Direktor kompanije "Airbus Helicopters" zadužen za vojni program dr Klaus Prcemek, pohvalio je saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, kako tokom procesa dogovaranja tako i tokom procesa realizovanja ugovora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpsko naoružanje na novim Erbasovim helikopterima za VS

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018

Erbasovi helikopteri H-145 koje je Srbija kupila za Vojsku Srbije imaće srpsko naoružanje, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom obilaska kompanije Airbus Helicopters u Donauvortu u Nemačkoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane...Vulin je prisustvovao fabričkom prijemu prvog helikoptera...

Nastavak na N1 televizija...

Politika: Do marta 2019. prvi Erbasov helikopter u Vojsci Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Nov.2018, 00:20

Isporuka prvog Erbasovog helikoptera H-145 M za potrebe Vojske Srbije očekuje se do marta 2019. godine a poslednji od šest naručenih primeraka stići će u Srbiju do kraja naredne godine, prenela je "Politika" u izdanju od petka...List je preneo utiske ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je tokom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.