Izvor: JUGpress.com, 29.Okt.2019, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Miholjdanski sabor zadrugara“ drugi put u Nišu

NIŠ

  U organizaciji Regionalnog zadružnog saveta Južne Srbije sa sedištem u Nišu, u sredu, 30. oktobra, u niškom Domu Vojske Srbije po drugi put će se održati  svojevrsni festival zadrugara juga Srbije pod nazivom „Miholjdanski dani zadrugarstva“.

Ove godine očekuje se da svoje proizvode u  holu Doma Vojske  Srbije izloži bezmalo 60 poljoprivrednih i drugih  zadruga iz pet upravnih okruga na jugu Srbije, od kojih je 35 dobilo bespovratna sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada jevnih preduzeća u okviru projekta obnove zadrugarstva popularno poznat pod nazivom  „500 zadruga u 500 sela“.

Kao što je poznato, cilj pomenutog projekta  je što  ravnomerniji regionalni razvoj u Republici Srbiji.

           Manifestaciju će u 12 sati otvoriti Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju  rada javnih preduzeća, koji je i osmislio projekat obnove  zadrugasrtva u  Srbiji u saradnji sa srpskom Akademijom nauka- Odbor za selo kao i  Zadružnim savezom Srbije , a uz podršku Vlade Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Očekuje se da na otvaranju skupa govore i alademik Dragan Škorić, predsdnik Akademskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i kopredsednik Nacionalnog tima  za preporod sela Srbije, Nikola Nihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i Mile Davidović, predsednik Regionalnog  zadružnog saveza Južne Srbije.

             „Ovogodišnji „Miholjdanski sabor zadrugarstva“ je posebno značajan jer se održava u trenutku kada je obnovljen istorijski vredan  podatak da je u akciji „500 zadruga u 500 sela“ za nepune tri godine u Srbiji osnovano blizu  600 zadruga , a 94 su već dobile bespovratna sredstva“, kaže Mile Davidović. „To je snažna potvrda teze  da je među sadašnjim i budućim zadrugarima u Srbiji vraćeno poverenje u udruživanje“.

              Do samo pred dve godine, zadruge u našoj zemlji su zatvarane, a deo zadružne imovine je nestajala. I zadrugari na jugu Srbije, u Nišavskom, Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom i Pčinjskom upravnom okrugu mogu da budu zadovoljni, dodaje Davidović.

             „U prve dve godine čak 35 zadruga sa juga Srbije je dobilo bespovratna sredstva  ministarstva za regioalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća – ukupno 784 miliona dinara. Tako nešto, da država dugoročno i sistematski pomaže zadrugare, nije se dogodilo u istoriji Srbije. Zato ovogodišnji i svi budući Maiholjdanski sabori imaju i istorijski i svečarski  karakter“, zaključuje Davidović.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.