Godišnjica početka Drugog srpskog ustanka

Izvor: RTS, 23.Apr.2018, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica početka Drugog srpskog ustanka

Polaganjem venaca kod Takovskog grma i odavanjem počasti, obeležena je 203. godišnjica podizanja Drugog srpskog ustanka.
Vence su u Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu kod Gornjeg Milanovca položili predstavnici Vlade Srbije, Moravičkog okruga, opštine Gornji Milanovac i Vojske Srbije.
Predsednik opštine Gornji Milanovac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dejan Kovačević podestio je da je
na Cveti 23. aprila 1815. godine Miloš Obrenović poveo narod u novi ustanak protiv Turaka.
"Nakon četiri meseca uspešnog vojevanja, tokom kojih je oslobođen skoro čitav Beogradski pašaluk, završena faza nacionalne borbe ovog dela srpskog naroda i pristupilo se pregovorima", dodao je Kovačević.
Danas se sećamo, istakao je, odajemo počast vođi takovskog ustanka Milošu Obrenoviću i njegovim saborcima na hrabrim borbama.
"Osnovna karakteristika ovog perioda jeste dugotrajno, strpljivo i pre svega mudro pregovaranje, odnosno diplomatski napori da se stvore temelji buduće državne, vojne i verske samostalnosti", naglasio je Kovačević.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući vladaru koji je u tako davna vremena mudrom diplomatijom stvorio obrise državnosti, izdejstvovao kulturni i verski preporod, stvorene su osnove za potpunu samostalnost Srbije, potvrđene na Berlinkom kongresu 1878.
Državnu ceremoniju predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, koji je istakao da je Takovski ustanak državotvorni temelj savremene Srbije.
"Danas savremena Srbija poklanja punu pažnju očuvanju dostojanstvenog sećanja na period Prvog i Drugog srpskog ustanka", rekao je Stanković.
Na ovom mestu, kako je naglasio Stanković, naša dužnost je da ukažemo i na potrebu istorijskog pomirenja nekadašnjih protivnika, uz poštovanje i pijetet prema svim postradalima u viševekovnim srpsko-otomanskim sukobima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Obeležena 203. godišnjica Drugog srpskog ustanka

Izvor: N1 televizija, 23.Apr.2018

Polaganjem venaca kod Takovskog grma i odavanjem počasti obeležena je 203. godišnjica podizanja Drugog srpskog ustanka...Vence su u Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu kod Gornjeg Milanovca položili predstavnici Vlade Srbije, Moravičkog okruga, opštine Gornji Milanovac i Vojske Srbije,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.