Godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Izvor: BKTV News, 20.Okt.2018, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Nizom manifestacija danas će biti obeležena 74. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Centralna manifestacija biće održana sa početkom u 11.30 časova u okviru spomen komleksa groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu uz pune državne i vojne počasti.

U nastavku programa obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, predstavnici vlade, Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a i diplomatski predstavnici položiće vence kod Spomenika stradalim sovjetskim pilotima koji se nalazi na Avali, u 13 časova.

Nakon višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pomognuti svojim sovjetskim saveznicima oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Srbije i Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period njegove okupacije tokom koga je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo devastaciju izuzetno velikog obima.

U borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je oko 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika i oficira Crvene armije.

Pripadnici Crvene armije u Beogradu 1944 (FOTO: Wikipedia)

Beogradskom operacijom okončana je 1287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Kraljevine Jugoslavije. Beograd je po oslobođenju postao vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade nove Demokratske Federativne Jugoslavije.

Tenkovska kolona (T-34) Crvene armije u prodoru ka centru grada tokom borbi za Beograd, 17. oktobra 1944. (FOTO: Wikipedia)

FOTO: Beoinfo

Na prvom času u svih 168 osnovnih škola u Beogradu juče je prvi put pročitan proglas kojim su se đaci upoznali sa istorijom srpske prestonice i onim šta se desilo 20. oktobra 1944. godine.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena 74. godišnjica oslobođenja Beograda

Izvor: RTS, 20.Okt.2018

Beograd je obeležio 74 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i sto godina od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Na današnji dan 1944. okončana je desetodnevna bitka u kojoj je nemačkoj armiji nanet težak poraz. Poginulo je oko 3.000 naših boraca i 1.000 vojnika Crvene armije. Državna...

Nastavak na RTS...

Dan kada se zavijorila trobojka na Palati Albanija

Izvor: Mondo, 20.Okt.2018

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobar 1944. godine, obeležen je danas memorijalnim defileom pripadnika Vojske Srbije "Korakom pobede do slobode". Položeni venci na Groblju oslobodilaca...Muzičko scenski defile od Trga Nikole Pašića do Palate Albanija okončan je muzičko-dramskim...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.