Džipovima stigli do Zejtinlika i Kajmakčalana

Izvor: JužneVesti.com, 11.Avg.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džipovima stigli do Zejtinlika i Kajmakčalana

Ekspedicija "Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu", koja je 28. jula krenula iz Niša, stigla je i do srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku.

Čuvar groblja i sećanja na slavne pretke Đorđe Mihailović istakao je da Zejtinlik često posećuju organizovane grupe iz Niša, a jedan posetilac bio mu je posebno drag.

- Čuveno "Oko sokolovo" Dragutin Matić je iz niškog kraja. Dolazio je nekoliko puta dok je bio živ da obiđe grobove svojih saboraca iz Gvozdenog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << puka - priča Mihailović.

Nakon obilaska zapadne Srbije, Crne Gore i Albanije ekspedicija je obišla i rusko vojničko groblje koje je pored srpskog.

Istraživanje u Grčkoj okončano je u Kajmakčalanu, do koga se i terenskim vozilima teško stiže.

- Na mene je Kajmakčalan možda ostavio i najjači utisak. Moral i hrabrost srpskog vojnika koji je žudeo za povratkom u svoju otadžbinu i na svoje ognjište ovde su doživeli vrhunac. Teren je takav da je napredovanje moguće tek kad se cevi usijaju i oružje zakoči - kaže Goran Stanković, PR ekspedicije.

Na celom prostoru svaka stopa natopljena je krvlju, priča Stanković, a i sada stoje razbacani delovi vojničke opreme, čaure, parčići granata...

- Rovovi i grudobrani od kamena i danas su netaknuti. Kao da bitka i dalje traje. Samo je oružje utihnulo. U spomen-kosturnici, lobanje polomljene kundacima, probušene puščanim zrnima. Naš vodič nam priča da je nedavno ovde boravio francuski stručnjak koji je na osnovu lobanja i kostiju procenio da je ovde izginula srpska mladost, da je retko ko imao više od 22-23 godine - dodaje Vlasta Stanojević, vođa ekspedicije.

Na mestu gde se odvio boj nalazi se spomen-crkva.

Knjiga utisaka svedoči da posetilaca ima i da za mnoge pojedince odlazak na 2.521 metara visoku kotu predstavlja pravo hodočašće, kaže Goran Stanković.

- Pojedinci dolaze, ali ovo je prva delegacija koja je organizovano stigla na Kajmakčalan u prethodnih devet godina - konstatuje Dragiša Strahinjič, predsednik srpsko-makedonskog društva“ Srma“, koji je ekspediciji iz Niša bio vodič po vrletima Kajmakčalana.

Nakon 2.500 pređenih kilometara ekspedicija je prešla na makedonsku stranu Kajmakčalana.

Vlasta Stanojević, vođa ekspedicije, ističe da se za sada sve odvija prema planu.

Planirano je da grupa iz Niša narednih dana obiđe Skopsku crnu goru, Zebrnjak, Surdulicu, Vranje, Prokuplje i druga mesta.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.