Diković: Formirati regionalnu jedinicu za prirodne nesreće

Izvor: Blic, 04.Jun.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diković: Formirati regionalnu jedinicu za prirodne nesreće

Sarajevo - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, izjavio je da je jedna od tema današnje Osme konferencije Foruma načelnika štabova balkanskih zemalja u Sarajevu, formiranje zajedničkih snaga na regionalnom nivou koje bi intervenisale u slučaju elementarnih i drugih nesreća.

- Za to postoji raspoloženje svih pripadnika vojske u prvom redu, a siguran sam da postoji i raspoloženje vlada svih zemalja regiona - kazao je Diković agenciji Fena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Takvo udruživanje doprinosi ekspeditivnijem preventivnom delovanju i efikasnijem sprečavanju katastrofa, kao i boljem međusobnom razumevanju i jačanju ukupnih odnosa, smatra on.

Diković veruje da će biti uspešna namera da se formiraju zajedničke regionalne snage za odgovor na prirodne i druge katastrofe i da će njihovi pripadnici bar jednom godišnje održavati zajedničke vežbe.

On je ocenio da su tokom poplava koje su pogodile BiH i Srbiju oružane snage obe zemlje medju prvima reagovale u pružanju pomoći

što je i logično, jer su vojska i policija najorganizovanije, ali je potrebno i uključivanje i angažovanje resursa civilne zaštite.

Istakao je i da je za odgovor u slučaju elementarne ili druge katastrofe nužno osigurati odgovarajuća sredstva i opremu.

Kada se radi o spasavanju ljudskih života, imovine i dobara, onda svaka granica i svaka prepreka na putu zajedničkog delovanja mora biti uklonjena, poručio je general Diković, zaključivši da sve to govori u prilog formiranju jedinice određenog sastava, spremne da deluje u regionu, a i šire, ukoliko se za to ukaže potreba.

Diković učestvuje u radu Osme konferencije Foruma načelnika glavnih štabova balkanskih zemalja - B9 koja je počela jutros u Sarajevu.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zajedničke snage za reagovanje u nepogodama

Izvor: RTS, 04.Jun.2014

Jedna od tema Osme konferencije Foruma načelnika štabova balkanskih zemalja u Sarajevu biće formiranje zajedničkih snaga na regionalnom nivou koje bi intervenisale u slučaju elementarnih i drugih nesreća, kaže načelnik Generalštaba VS, Ljubiša Diković. .."Za to postoji raspoloženje svih pripadnika...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.