Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Rusija imaju dobru budućnost

Vladimir Putin: Želim da vas uverim da će Rusija prihvatiti Srbiju kao najvećeg saveznika i da ću učiniti sve da se odnosi dalje razvijaju

Srbiju i Rusiju povezuju iskreno i veliko prijateljstvo, kao i zajednička prošlost i dobra budućnost, poručili su juče predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ruski predsednik Vladimir Putin. Osim toga, kako su pokazali prvi rezultati posete ruskog lidera Srbiji, Beograd i Moskvu povezuju i sasvim solidne ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << perspektive. Potpisani su sporazumi u domenu energetike, infrastrukture, vojnotehničke saradnje, uz najavljena ruska ulaganja u srpsku poljoprivredu, čime se pokazuje da je treći Putinov dolazak u Beograd ipak bio mnogo više od vojne parade i obeležavanja veka od početka Velikog rata i sedam decenija od pada fašizma.

(Foto Tanjug)

Nikolić je „dragog brata” Vladimira iz Kremlja dočekao na Aerodromu „Nikola Tesla” upravo tim rečima, a zatim su se Putinovom predsedničkom limuzinom zajedno odvezli do spomen-groblja Oslobodiocima Beograda, gde počiva oko dve i po hiljade srpskih i ruskih boraca.

(Foto Tanjug)

Vence su položili i pored spomenika partizanskog vojnika, i kraj ruskog Aljoše, čime su srpski domaćini iskazali veliko uvažavanje, s obzirom na to da su crvenoarmejski spomenici čak i u Evropskoj uniji sve češće na udaru revizionista istorije. Upravo na ovu pojavu je, između ostalog, Putin i ukazao u ekskluzivnom intervjuu za „Politiku”, koji je privukao veliku pažnju ruske i svetske javnosti.

(Foto Rade Krstinić)

Rusija je veliki i iskren prijatelj i pomoć ove zemlje dragocena je u očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta, posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija, poručio je predsednik Srbije.

„Znam da taj princip čuvate iako biste možda mogli drugačije”, rekao je Nikolić. Putin je rekao da Moskva o ovom pitanju zauzima principijelan stav koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dve zemlje već i na međunarodnom pravu.„To je principijelan stav koji neće podleći nikakvoj promeni. Podržavamo Srbiju i nameravamo da je podržavamo i dalje”, rekao je Putin.

(Foto Tanjug)

Oni koji pažljivije prate politiku Kremlja, uočili su da je predsednik Rusije poslao Beogradu važnu poruku, ocenivši da dve države imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, ali da je pred njima dobra budućnost. Upravo ovu formulaciju Putin koristi samo kada je u poseti najvažnijim savezničkim državama, kakva je, na primer, Narodna Republika Kina. Ako se zna da su Moskva i Peking samo ove godine sklopili „energetski posao veka”, onda ne treba previše da čudi Putinova računica da je Rusija spremna da uloži i do deset milijardi dolara u Srbiju u narednom periodu. Ovu spremnost Putin je podvukao rečima da trgovinsko-ekonomski odnosi dve države imaju tendenciju rasta i da mogu biti još mnogo bolji.

(Foto Tanjug)

Ocenjujući da je pre 70 godina, prilikom oslobađanja Beograda, vođena „zajednička borba za ispravnu stvar”, Putin je rekao da Moskva i sada ima principijelan stav prema Kosovu, koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dve zemlje već i na međunarodnom pravu. Ruski stav, kako je naglasio, neće podleći nikakvoj promeni.

(Foto R. Krstinić)

Najviši status gosta iz Rusije Nikolić je potvrdio uručujući Putinu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije. „Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden”, rekao je Nikolić Putinu i posebno naglasio da je ruski predsednik jedini nosilac najvišeg srpskog odlikovanja. Putin je rekao da priznanje doživljava pre svega kao izraz poštovanja i ljubavi srpskog naroda prema Rusiji i ruskom narodu. „Želim da vas uverim da će Rusija, kao i u prošlosti, prihvatiti Srbiju kao najvećeg saveznika i da ću učiniti sve da se odnosi dalje razvijaju”, rekao je Putin.

(Foto Tanjug)

Srbija razmišlja onako kako su razmišljali naši preci i uči svoju decu da vole Rusiju, poručio je Nikolić i dodao da sve nas vezuje ne samo zajedničko slovensko poreklo, jezik, vera, tradicija, kultura, već i to što smo uvek bili na istoj strani.

(Foto Tanjug)

„Mi ćemo danas imati prilike da rešavamo probleme koje smo stvorili uglavnom sami”, rekao je Nikolić.

(Foto Tanjug)

Ako su zapadni mediji ocenili da je Putinova poseta bila prilika da Moskva pokaže da i dalje ima uticaja u Evropi i u ovom regionu, onda su bili potpuno u pravu. Doček nekog stranog državnika na ovom nivou nije zabeležen u poslednjih nekoliko decenija. Istovremeno, premijer Srbije Aleksandar Vučić nije propustio da istakne da će Srbija ostati na „evropskom putu”, ali da vlada na čijem je čelu neće uvoditi sankcije Moskvi. 

Bojan Bilbija

objavljeno: 16.10.2014.
Pogledaj vesti o: Vojna parada,   Vojska Srbije,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.