Radić: Pokazan novi vrednosni poredak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radić: Pokazan novi vrednosni poredak

Vojna parada koja je održana danas u Beogradu pokazuje jednu političku ambiciju da se legitimiše novi vrednosni poredak, zasnovan na etnocentrizmu i klerikalizmu, što jednom servisu sekularnog društva, kao što je vojska, ne priliči ukoliko želi da bude moderna organizacija, lišena bilo kakvih ideoloških svetonazora, izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine publicista i oficir Jugoslovenske narodne armije u penziji Pavle Radić.

Radić je, gostujući u emisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine, rekao da bi svaka vojna parada, u simboličkom smislu, trebala znači jačanje osećaja samopoštovanja, ali i demonstracija odbrambene i političke stabilnosti.

Sa druge strane, dodao je on, marginalizovanje datuma oslobođenja Beograda predstavlja deo marginalizacije antifašističkog iskustva, koja je završila sa tvrdnjom, ne o oslobođenju, već o okupaciji Beograda 20. oktobra 1944. godine, što predstavlja nedopustivo potcenjivanje boraca i žrtava Drugog svetskog rata.

Radić je podsetio da čitava simbolika vojne parade odaje jednu vrstu ideološke poruke, s obzirom na činjenicu da uniforme koje su danas nosili učesnici parade nisu odslikavale pravo stanje i sastav jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u jednom širem i masovnijem smislu.

On je rekao da je vojska podelila sudbinu države, koja je izašla iz ratnog perioda i teške prošlosti, ali da je ključno pitanje da li je vojska izvukla pouke iz 90-ih, budući instrumentalizovana za ciljeve koji su bili pogrešni.

"Taj period se preskače, kako bi se preskočila ta tamna strana, i beži se ka Prvom svetskom ratu i herojstvu, što je nesporno", istakao je Radić.

On je ponovio da potezanje vojske za političke potrebe pokazuje ideološku zbrku, kao i da pozivanje isključivo na jednu prošlost, isključujući aspekte šireg okruženja, pa i višenacionalnog sastava Srbije, ne može da integriše svu širinu stanovništva Srbije.

Radić je napomenuo da neprimereno glorifikovanje predsednika Ruske federacija Vladimira Putina, ali i sveopšta "rusifikacija" naše kulture, šalje vrlo konfuznu poruku.

Radić je ocenio da se kod nas deklarativno govori o evropskim standardima, dok vrlo intenzivne, ali nerazgovetne veze sa Rusijom, oko naftnih aranžmana, nameću pitanje šta je Srbija tu izgubila u ime te "imaginarne ljubavi prema Rusiji" i šta se ispod tog rusofilstva krije.

"Rusija je evropska kultura i civilizacija, ali od onoga časa kada se ona okreće ka nerazgovetnim evroazijskim savezima, postavlja se pitanje šta će biti sa tom Rusijom. Problem Srbije da ne upadne u zamku idolopoklenstva", primetio je on.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.