RT: Iran je spreman da „uništi Tel Aviv“ – predsednik

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2023, 00:51

RT: Iran je spreman da „uništi Tel Aviv“ – predsednik

  Iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio je u utorak da će svaki neprijateljski potez Izraela „dovesti do uništenja Haife i Tel Aviva“. Govoreći na godišnjoj vojnoj paradi, Raisi je pozvao SAD i druge „vanregionalne“ snage da napuste Bliski istok u svoju korist.
Iznoseći svoje opaske dok su oklopna vozila prolazila i borbeni avioni leteli iznad njih, Raisi je obeležio Dan vojske Irana proklamujući da će „najmanji neprijateljski potez“ „cionističkog režima“ u Izraelu „dovesti do uništenja Haife i Tel Aviva“, prema iranskoj novinskoj agenciji Tasnim. Iranski lideri često koriste Dan vojske za bombastične pretnje Izraelu i SAD. Prošle godine, Raisi je izdao slično upozorenje, rekavši da će iranske oružane snage gađati "centar cionističkog režima" ako Izrael učini "najmanji potez protiv iranske nacije". Međutim, ovogodišnji govor došao je usred tenzija između dve regionalne sile koje su bile veće nego inače. Iran je okrivio Izrael za napade dronovima na vojnu fabriku u februaru, dok je Izrael optužio Iran da je narušio njegov vazdušni prostor bespilotnim letelicama ranije ovog meseca. U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je više puta upozoravao da je Iran na ivici obogaćivanja uranijuma za oružje, izjavivši prošlog meseca da će uslediti „užasan nuklearni rat“ ako Iran razvije atomsko oružje. Teheran poriče da traži nuklearno oružje i navodno je odbacio napore SAD da ga nagovori nazad na sporazum u kojem bi zamrznuo obogaćivanje u zamenu za ublažavanje sankcija. U govoru u utorak, Raisi je izdvojio SAD kao destabilizujuću silu na Bliskom istoku. „Vanregionalne i američke snage moraju što pre da napuste region, jer će to biti od koristi i njima samima i regionu“, rekao je on. Dok je Saudijska Arabija često meta teheranske retorike, Raisijev govor nije pominjao Rijad. Predsednik je, međutim, rekao da se iranske oružane snage „toplo rukuju sa regionalnim nacijama“ koje su spremne da sarađuju u pitanjima međusobne bezbednosti, što se verovatno odnosi na nedavni detant između dve zemlje uz posredovanje Kine. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.