Parada za Oluju, Slovenci i Dačićev pritisak

Izvor: B92, 17.Jul.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada za "Oluju", Slovenci i Dačićev "pritisak"

Odluka Slovenije da ne učestvuje na vojnoj paradi u Zagrebu 4. avgusta povodom obeležavanja godišnjice “Oluje” naišla je na podeljene reakcije.

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da su članice NATO, Velika Britanija i SAD naučile lekciju iz politizacije oko Srebrenice i shvatile su da bi dalje svrstavanje uz jednu od interpretacija bilo loše.

On, međutim, ukazuje da to što neće biti vojnih kontigenata ne znači da neće biti stranih predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tribinama jer je ''Oluja bila jedna združena vojna operacija podržana i od NATO".

Posle otkaza Italije, Mađarske, SAD, Velike Britanije, Nemačke i Rumunije, o čemu je juče posvedočio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, premijer Slovenije Miro Cerar naveo je da je došlo do nesporazuma, jer su početne informacije ukazivale da će parada u Zagrebu biti održana u okviru NATO, što se ispostavilo kao netačno.

"Biće to ceremonija posebnog tipa gde prisustvo slovenačke vojske nije pogodno", rekao je Cerar i dodao da će još razmisliti o tome da li će tome prisustvovati "civilni predstavnik" Slovenije.

Promena stava Ljubljane usledila je samo dan nakon što je Ministarstvo odbrane Slovenije potvrdilo da će Slovenija poslati deset gardista i tri aviona "Pilatus".

Ova parada je "osetljivo spoljnopolitičko pitanje" u međunarodnim odnosima u Jugoistočnoj Evropi koja je od strateškog značaja za Sloveniju, navedeno je u saopštenju slovenačke vlade nakon današnje sednice.

"Imajući u vidu da ni druge savezničke zemlje - kao što su SAD, Velika Britanija i Mađarska" - neće učestvovati, ne postoji nijedan razlog da Slovenija pošalje svoje vojnike", rekao je ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Dačić je zahvalio državama koje su otkazale učešće, a prethodno je poručio da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu u organizaciji Hrvatske a povodom godišnjice "Oluje" i da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom.

"Taj dan, sa aspekta srpskog pitanja, nema šta da se slavi, a naročito je neprikladno da strane vojske učestvuju u tome. To je antisrpski stav", rekao je Dačić.

Prema saznanjima hrvatskih medija, proteklih nedelju dana trajalo je žestoko lobiranje Zagreba da SAD upute svoje vojnike na paradu.

Tokom prošlonedeljnog Kroacia Samita u Dubrovniku hrvatski zvaničnici razgovarali su o toj temi sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland, koja je bila rezervisana prema toj mogucnosti.

Slanjem svojih vojnika americka diplomatija uputila bi snažnu podršku hrvatskoj politici i vojnom savezništvu s Hrvatskom i jasnu poruku da je za njih operacija "Oluja" bila legitimna operacija u kojoj nisu počinjeni zločini za koje je optuživana Hrvatska.

Zagrebački profesor i politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je na otkazivanje učešća na vojnoj paradi značajno uticala i Dačićeva izjava.

Hrvatski mediji naveli su da je izostanak savezničkih NATO vojnika na paradi "šamar" Zagrebu, a u glavnom stožeru hrvatske vojske potvrdili su da su pozivi upućeni svim državama članicama severnoatlantskog saveza, ali nisu otkrili da li je neka od njih potvrdila učešće.

Dok se u ostalim NATO članicama nije podigla prašina oko odluke da njihovi vojnici ne putuju u Zagreb, u Sloveniji je otkazivanje učešća izazvalo oštre komentare u javnosti.

Slovenački dnevnik "Delo" naveo je da je Slovenija izgubila svoj suverenitet kada je popustila pod pritiskom Srbije i otkazala svoje učešće na predstojećoj vojnoj paradi.

Zagrebački "Jutarnji list" u najnovijem izdanju postavlja pitanje ko će uopšte učestvovati na paradi i zaključuje da su saveznici otkazali dolazak da se ne bi zamerali Srbiji, navodeći da je hrvatska diplomatija doživela fijasko.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.