Medijska scena Srbije u oktobru 2014.

Izvor: RadioCity.rs, 11.Dec.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medijska scena Srbije u oktobru 2014.

I. Monitoring izveštaj br. 57 - Medijska scena Srbije u oktobru 2014.
Sloboda izražavanja – odabrani slučajevi pritisaka na novinare koji su obrađeni u ovom izveštaju: krajnje netransparentno uskraćivanje akreditacije za praćenje vojne parade Мirоlјubu Мiјuškоviću, v.d. glаvnоg urеdnikа „Dnevnika”, pravdanim navodnom negativnom bezbednosnom procenom; drugi slučaj su pritisci premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << i njegovih saradnika na Olju Bećković, autorku emisije „Utisak nedelje“, o čemu je novinarka tokom ovog meseca javno govorila. U okviru dela sudski postupci obrađena je drugostepena presuda Višeg suda u Beogradu u sporu: Stojić, Nenković i Bošnjak (devedesetih godina prošlog veka izveštavali sa ratišta u bivšoj Jugoslaviji za „Večernje novosti”) vs. Gaće, Jovanović i Brkić, iz NUNS-a, zbog krivičnog dela lažno prijavljivanje. Implementacija postojećih zakona – Zakon o javnom informisanju i medijima – kako se pojedini novinari i mediji odnose prema obavezi poštovanja pretpostavke nevinosti i kakve su zakonske sankcije u slučaju njenog kršenja; koji su najvažniji nalazi u redovnom godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, u delu koji se odnosi na situaciju u medijskom sektoru; kako se u Nišu, i nakon donošenja novog zakona, raspodeljuje novac namenjen medijima za javno informisanje od lokalnog značaja i jeste li to kršenje zakona; Zakon o elektronskim medijima – kakve su praktične posledice rešenja po kom vlasnici mreža za distribuciju medijskih sadržaja mogu istovremeno da budu i pružaoci audiovizuelnih medijskih usluga; Usvajanje novih zakonazašto bi novim Zakonom o oglašavanju trebalo regulisati pitanje državnog oglašavanja u medijima; Rad nadležnih organa – zašto su za medije važna dva saopštenja Saveta Regulatornog tela za elektronske medije; kako radi Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje; Proces digitalizacije – kako se odvija proces digitalizacije i kakav je položaj medija u tom procesu;  Proces privatizacije medijazbog čega je okončanje privatizacije medija neophodno za rešavanje problema nedopuštenog uticaja na medije; Zaključak Izveštaja – autori analiziraju situaciju u medijskom sektoru imajući u vidu relevantne nalaze iz redovnog godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.  Pedeset sedmi Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

II. Izveštaj sa okruglog stola "Mediji i pavosuđe"
Smatrajući da je za prevazilaženje problema u odnosima između medija i pravosuđa neophodno da se inicira njihov međusobni dijalog o tim problemima i mogućim načinima za njihovo prevazilaženje, kao i da se uspostavi međusobna konstruktivna saradnja, ANEM je organizovao okrugli sto „Odnos medija i pravosuđa“ 30. oktobra 2014. u Beogradu, s ciljem da tome doprinese. Na skupu je učestvovalo 30 predstavnika pravosuđa, medijskih i novinarskih organizacija, medija, nevladinih organizacija, nadležnih organa, međunarodnih organizacija i donatora i drugih zainteresovanih strana. Šta je rečeno na tom skupu, možete pogledati u izveštaju sa okruglog stola.

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala organizacija Civil Rights Defenders. 
Izneti stavovi u Izveštaju  pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.
Izneti stavovi u Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.