Velja Ilić neće vladu sa DS

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velja Ilić neće vladu sa DS

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, kaže za „Blic" da sa Demokratskom strankom sigurno neće razgovarati o formiranju vlade jer „s onima koji su izdali Srbiju i Ustav stvarno nema smisla razgovarati". Ilić kaže da s Vojislavom Koštunicom još nije stigao da razgovara na tu temu, ali da posle potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju „Nova Srbija", kako naglašava Ilić, „ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << s onima koji su prevarili naše birače, simpatizere i izneverili naš narod".

- Nisam emotivac i ovo ne govorim emotivno. Uvek sam bio za razgovore i toleranciju, ali DS je izneverio ovaj narod koji hoće da bude svoj na svome i da bude dostojanstven. Evropska unija može da bude naš partner, ali ne i naredbodavac. Zato ćemo SSP poništiti jer želimo da se jasno definiše status Kosova i da u sporazumu nedvosmisleno piše da je Kosovo deo Srbije. Neće nama Solana određivati ko je demokratska opcija u Srbiji. O tome će odlučiti srpski narod, a i Solana i Ren i Buš su odlazeći političari. Sve će za Srbiju biti mnogo bolje posle njih, kao što se situacija u Hagu popravila posle odlaska Karle del Ponte, pa sad više niko ne pominje ni Mladića ni Karadžića - rekao je Ilić za „Blic".

Ilić naglašava da kao budućeg partnera za formiranje vlade vidi Srpsku radikalnu stranku, s kojom „možemo da sačuvamo Kosovo i Metohiju". Međutim, tvrdi da ni s njima još nije razgovarao o budućoj koaliciji. U Demokratskoj stranci Srbije odbili su da kažu jasno s kim će u koaliciju posle izbora, a Andreja Mladenović, portparol DSS, ponovio je da se ta stranka neće izjašnjavati pre izbora, iako je njihov koalicioni partner NS već napravio izbor. Lider DSS Vojislav Koštunica izjavio je, gostujući na Radioteleviziji Srbije, da će stranka moći da učestvuje samo u nekoj budućoj vladi u kojoj će moći da sprovodi svoju politiku i principe.

Jelena Marković, portparol Demokratske stranke, rekla je za „Blic" da ova izjava Velje Ilića, kao i sve Koštuničine izjave, potvrđuje da su njihove dve stranke već napravile pakt s Šešeljem.

- Građani Srbije će znati da izaberu 11. maja jer im je jasno da je u pitanju referendum za ili protiv Evrope, kao što su znali da izaberu na predsedničkim izborima, kada je pobedio Boris Tadić - kaže Markovićeva i naglašava da posebno zabrinjava što su retorikom o „izdajicama" lideri DSS i NS Srbiju uveli atmosferu iz vremena kada je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Marko Blagojević, iz CeSid-a, kaže za „Blic" da ovakvim izjavama koalicija DSS-NS samo šteti samoj sebi jer smanjuje svoj koalicioni potencijal.

- Jedna od ključnih prednosti ove koalicije bila je njihova otvorenost i prema DS i prema SRS. Odbijali su da se unapred svrstaju i to ih je činilo najmoćnijom političkom grupacijom, bez obzira na njihovu pravu podršku u biračkom telu. Njihovo svrstavanje uz radikale uticaće da se ospe njihov prodemokratski i proevropski deo biračkog tela. Po mojim procenama, ostali su bez skoro 200.000 glasača kojima je bliža opcija DS i smatram da će većina njih sada i glasati za koaliciju „Za evropsku Srbiju".

Blagojević smatra da je formiranju vlade najbliži SRS, stranka kojoj u zbiru sa DSS-NS nedostaje svega oko pet-šest mandata do većine u Skupštini Srbije. Međutim, on smatra da sve izvesnije deluje i mogućnost da do formiranja vlade, zbog najverovatnije teških i mučnih pregovora, ni ne dođe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.