Izvor: B92, 03.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USS: Neustavna odredba zakona

Beograd -- Ustavni sud Srbije odlučio je da odredba člana 10 postojećeg Zakona o sudijama nije u saglasnosti sa Ustavom i da prestaje da važi.

Ova odredba je usvojena u vreme prve vlade Vojislava Koštunice, kada je ministar pravde bio Zoran Stojković i njom je bilo predviđeno da postupak razrešenja sudija može da pokrene i ministar pravde.

Sud je ovom odlukom usvojio zahtev za ocenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustavnosti ovog Zakona o sudijama, koji je Komitet pravnika za ljudska prava podneo još 2004. godine.

Jukom podseća da je ta odredba predstavljala grubo kršenje načela podele vlasti i mešanje izvršne i upravne vlasti u nezavisnost pravosuđa.

Ista zakonska odredba već je bila osporena Odlukom Ustavnog suda iz 2003. godine, ali "to nije umanjilo bahatost tadašnjeg ministra pravde, niti sprečilo vladu i tadašnji saziv skupštine da u srpski pravni sistem "vrate" neustavnu zakonsku normu, navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Republike Srbije je tek posle pet godina doneo odluku kojom ova još važeća zakonska norma prestaje da važi.

Iako je u međuvremenu donet novi Zakon o sudijama, ova odluka nije bez značaja, jer novi zakon počinje da se primenjuje od 1. januara 2010. godine, kaže se u saopštenju Komiteta pravnika za ljudska prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.