Svi Srbi da ostanu na Kosmetu

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi Srbi da ostanu na Kosmetu

Vlada Srbije donela je odluku da unapred poništi proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije i privremenih organa u ovoj pokrajini, a odluka će biti aktivirana kada do proglašenja nezavisnosti dođe, izjavio je srpski premijer Vojislav Koštunica uz ocenu da je „ovo odluka od istorijskog značaja". Premijer je pozvao sve Srbe da ostanu u svojim domovima, naglasivši da bi se „svaka država ponašala poput >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije da joj se protivpravno otima teritorija".

Vladinom odlukom se, kako je naveo premijer, poništavaju sve radnje privremenih organa na Kosmetu jer se time narušava suverenitet i integritet Srbije. On je naglasio da EU „fizički može da pošalje misiju na Kosovo i Metohiju", ali da ta odluka nema nikakvo uporište u međunarodnom pravu.

- Ovo se prvi put dešava u svetu i predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava. Zato možemo da kažemo da je Srbija u pravu. Samim tim, možemo da obesmislimo ovu protivpravnu, nasilničku i grubu odluku kojom neke zemlje na čelu sa Amerikom pokušavaju da proglase lažnu državu - rekao je on.

S druge strane, prema njegovim rečima, odluka Vlade Srbije pokazuje spremnost da na Kosovu i Metohiji sprovodi Ustav i zakone koji su na snazi u Srbiji.

Tekst odluke, kako je naveo, biće upućen našoj misiji u EU, generalnom sekretaru SB UN Ban Ki Munu „sa zahtevom da spreče ovaj protivpravni akt, kršenje Povelje UN, Helsinškog završnog akta i Rezolucije SB UN".

Tekst će biti upućen i predsednicima Vlada svih članica EU sa upozorenjem da slanje misije EU predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije 1244 SB UN i najvišeg međunarodnog pravnog akta - Povelje UN, a Koštunica je najavio da će o istom tekstu raspravljati i Skupština Srbije.

- Odluka predstavlja i poziv Srbima i ostalim građanima da ostanu na Kosmetu jer će Vlada Srbije učiniti sve da omogući njihovu bezbednost i normalno funkcionisanje, za šta će biti izdvojena određena budžetska sredstva - naveo je Koštunica.

Kako je dodao, na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u subotu u Beogradu detaljno će se dogovoriti o tome kako Vlada Srbije namerava da ih zaštiti.

- Ako se neko nada da Srbija protiv ovog nasilničkog čina neće preduzeti konkretne mere i da će zatvarati oči - grdno se vara! Neće sve zemlje krenuti putem gaženja međunarodnog prava i Povelje UN i zajedno sa njima mi ćemo te mere i preduzeti - naveo je Koštunica ne želeći da precizira o kojim merama je reč.

Na pitanje da li će Srbija, protiveći se dolasku misije EU, poremetiti odnose koje ima sa Briselom, Koštunica je odgovorio. „Mi godinama imamo sveobuhvatne odnose, a spor u jednoj konkretnoj stvari".

Ministri na Kosovu

Ministri Vlade Srbije u narednom peridu posećivaće Srbe na Kosovu, odluka je koju je donela Vlada na jučerašnjoj sednici. Kako saznajemo, sa Srbima na Kosovu prvo bi trebalo da budu potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministar prosvete Zoran Lončar, a ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić naveo je da će u južnu pokrajinu otputovati već sutra. Predloženo je da ministri putuju na Kosovo i obavljaju poslove iz svoje nadležnosti, a da bi ovakva akcija trebalo da traje nekoliko narednih meseci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.