Premijer: Zaštiti Tijanića

Izvor: B92, 28.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Zaštiti Tijanića

Beograd -- Posle jučerašnjeg najnovijeg fizičkog sukoba generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića sa članom LDP-a, premijer Koštunica traži zaštitu Tijanića.

Dok premijer i lider DSS-a Vojislav Koštunica Tijanića u ovom slučaju vidi samo kao novinara čiju zaštitu traži, iz NUNS-a kažu da je Tijanić ne samo novinar, već i direktor Javnog servisa. "Da je anđeo na nebu i da nije ništa kriv, njegovo ponašanje mora da vodi toleranciji i smirivanju strasti", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže Nadežda Gaće

Nakon što je pre mesec dana Aleksandar Tijanić ošamario u hodniku Prvog opštinskog suda simpatizera LDPa Miloša Lukovića do novog incidenta je došlo juče na Autokomandi.

Član izbornog štaba LDP-a na Voždovcu, Robert Tomaš, optužio je Tijanića da ga je udario nekoliko puta pesnicom u glavu.

Zamoljen da prokomentariše ovakvo ponašanje direktora RTS , Vojislav Koštunica je ocenio da je Tijanić žrtva napada kao novinar:

"Ja mogu da uočim jednu drugu stvar da se novinari u obavljanju svoje profesije po pravilu štite, a da je gospodin Tijanić u nekoliko navrata bio izložen napadima, i to različitim napadima, to je ono što mogu da kažem. Isto onako kao što svakog svog kolegu štitie u obavljanju svoje profesije i znate koliko sam se u toj stvari sam se držao uzdržano i smatrao sam da su mediji potpuno slobodni. Ni na koji način se ne može dovoditi u pitanj njihova samostalnost i sloboda. Meni je neobjapšnjivo jednostavno da pojedine političke stranke vrše u ovom slučaju atak na čoveka koji je isto poslenik novinarske profesije . On jeste direktor RTS-a, ali je u isto vreme i novinar", rekao je Koštunica.

U Nezavisnom udruženju novinara (NUNS) navode da je mesto Direktora RTSa ipak i politička funkcija:

"Gospodin Aleksandar Tijanić je direktor javnog servisa. Dakle, on kroji javno mnjenje i to nije samo novinarska pozicija, to je pre svega politička fuunkcija. Strašno bih volela da gospodin Vojislav Koštunica razmišlja i o drugim novinarima. Nisam primetila da se ijednog trenutka zabrinuo za njihovu situaciju. Očigledno se ovde radi o odbrani političkog istomišljenika", kaže predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.

Stav Liberalno-demokratske partije je da Tijanić ne voli tu stranku zato što stalno podseća javnost na to ko je on zapravo

"LDP podseća ko je Tijanić - od toga da je bio JUL-ovski ministar u vladi Mirka Marjanovića, bio je vođa svečanog dočeka Legije one noći kada se predao u MUP-u. Tijanić je od javnog servisa napravio partijski servis DSS-a. Razumem da Koštunica mora da brani svog partijskog komesara", smatra član predsedništva LDP-a Zoran Ostojić.

Sam Tijanić je za B92 rekao da smatra da ga je vrh LDP-a označio za najvećeg političkog protivnika i da su zato učestale provokacije protiv njega, zbog čega će biti prinuđen da angažuje telohranitelje.

SDU: Šta je potrebno da se Tijanić smeni?

Socijaldemokratska unija (SDU) osudila je generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića za incident u kome je učestvovao i aktivista Liberalno-demokratske partije i postavila pitanje šta je potrebno kako bi se on smenio sa mesta direktora Javnog servisa.

Kako se navodi u saopštenju SDU, "Tijanić je nakon incidenta sa članom izbornog štaba LDP-a za Voždovac Robertom Tomašem primenio najklasičniji primer zloupotrebe i manipulacije Javnog servisa koji je zakonom zabranjen".

SDU postavlja pitanje "šta je potrebno da uradi Tijanić, inače bivši savetnik za medije Vojislava Koštunice da bi demokratska javnost reagovala i zatražila njegovu smenu sa mesta direktora RTS-a".
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koštunica:Princip zaštite novinara da važi i za Tijanića

Izvor: Press, 28.Apr.2008

Predsednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da bi princip zaštite novinara morao da važi i za direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića, kao i što važi za sve druge novinare..

Nastavak na Press...

Koštunica brani Tijanića

Izvor: Blic, 29.Apr.2008, 09:37

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je juče da mu je „neobjašnjivo zašto pojedine političke partije atakuju na Aleksandra Tijanića", povodom incidenta u kojem se direktor RTS sukobio sa aktivistom LDP...- Tijanić je, pored toga što je direktor RTS,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.