Nove optužbe u tehničkoj vladi

Izvor: B92, 08.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove optužbe u tehničkoj vladi

Beograd, Brisel -- Vojislav Koštunica saopštio da Vladi nisu dostavljeni sporazumi potpisani 29. aprila sa EU. Boris Tadić kaže da su te tvrdnje "otvoreno laganje". EU: Nema tajnih nagodbi.

Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici trebalo bi da raspravlja o upućivanju energetskog i sporazuma sa Evropskom unijom na ratifikaciju novom sazivu Skupštine. Dok u DS-u tvrde da će oba sporazuma biti na dnevnom redu sednice, u Demokratskoj stranci Srbije poručuju da se o sporazumu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Evropskom unijom ministri iz te koalicije neće izjašnjavati.

Predsednik DS-a Boris Tadić kaže da će ministri iz te stranke na samom početku sednice Vlade predložiti dopunu dnevnog reda.

Tadić je rakao i da usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju premijer Koštunica može da spreči samo na početku sednice.

"On može da prekine sednicu Vlade, ali, kako će da je prekine na pola, ako će članovi Vlade predložiti dopunu dnevnog reda na početku sednice? On, ako hoće da prekine sednicu, može da je prekine na početku, što bi, naravno, bilo potpuno besmisleno", rekao je Tadić.

"Problem u tehničkoj redakturi"

Potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biće dostavljen Vladi Srbije do početka sutrašnje sednice, saopšteno je iz kabineta ministra spoljnih poslova Srbije, uz napomenu da će tako biti otklonjene sve tehničke prepreke za usvajanje tog dokumenta.

Problem u jeziku?

Kako B92 nezvanično saznaje u Vladi Srbije, tekst Sporazuma dostavljen je Vladi elektronskom poštom, u elektronskoj formi i na engleskom jeziku. U nadležnom Ministarstvu spoljnih poslova za sada tu informaciju, i pored više pokušaja, nisu potvrdili.

U Vladi su napravili pitanje oko tehničke redakture samog predloga, iako do sada nikada nije insistirano na takvim stvarima i uprkos tome što je opštepoznato da je Sporazum potpisan.

Ali, pošto su insistirali na tome, to će biti ispunjeno, rečeno je Tanjugu u kabinetu šefa diplomatije.

Ni energetski sporazum sa Ruskom Federacijom nije ispunjen na način kako je to propisano nekim formalnim tehničkim uzusima, pa nikom nije palo na pamet da zbog toga postavlja pitanje usvajanja tog dokumenta na Vladi, naveli su u kabinetu Vuka Jeremića.

EU: Tajne nagodbe zabranjene su u Uniji

Ovlašćeni čelnici Evropske unije i Srbije su 29.aprila u Luksemburgu javno potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i privremeni trgovinski sporazum, a tada nije potpisan, niti utanačen, nikakav "tajni" ili "javnosti nepoznat papir", rekli su agenciji Beta zvaničnici Unije u Briselu.

Potpisivanje bilo kakvih "tajnih nagodbi", kako je navedeno, ne dozvoljavaju propisi i zakonski postupak u Evropskoj uniji, a o sporazumu sa Srbijom su vođeni pregovori dve strane i oni su potpisani na potpuno isti način kao što je to učinjeno i sa Hrvatskom, Makedonijom, Bosnom i Albanijom.

Funkcioneri u Evropskoj komisiji i Savetu ministara Evropske unije su predočili da su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i privremeni trgovinski sporazum javni dokumenti, u koje svi građani mogu imati uvida jer se nalaze na veb stranici Saveta ministara Evropske unije.

Koštunica: Ministri nisu upoznati

Demokratska stranka Srbije navodi da sa sadržajem pratećeg privremenog sporazuma, koji je potpisan kada i Sporazum o pridruživanju, nisu upoznati svi članovi Vlade.

Zbog toga se, kako je premijer Koštunica najavio, ministri iz njegove koalicije neće izjašnjavati o tim sporazumima.

"Smatram da je neophodno da građanima Srbije saopštim da Vladi Srbije nisu dostavljeni originali sporazuma koje je Božidar Đelić 28. aprila potpisao u Luksemburgu i da ministri nisu videli te sporazume", kaže se u saopštenju kabineta premijera i lidera DSS-a.

Vojislav Koštunica navodi da se nikada još nije dogodilo da Vlada usvaja dokument čiji sadržaj nije poznat svim njenim članovima.

"Ne samo da 'Solanin sporazum' predstavlja prevaru i stavljanje potpisa za nezavisnost Kosova, već je Tadić-Đelićev potpis stavljen i na jedan prateći sporazum koji još uopšte nismo videli", rekao je Koštunica.

Nije jasno zbog čega ne možemo da vidimo potpisane sporazume i nije jasno kako je moguće da se od ministara i javnosti kriju ovi sporazumi, ističe Koštunica.

Ovakav slučaj još nije zabeležen u radu Vlade Srbije i sigurno nije zabeležen u radu bilo koje evropske države, zaključio je premijer i dodao da će se, u svakom slučaju, pre ili kasnije, saznati "pravi razlog zašto se skrivaju originali potpisanih sporazuma".

"I sada čujemo da će DS pokušati da i taj sporazum, koji još niko nije video, stavi na sledeću sednicu Vlade", rekao je Koštunica.

On je rekao da građani Srbije moraju da znaju da je ovde reč "o pokušaju velike prevare i da se radi o sporazumima koji su direktno suprotni državnim i nacionalnim interesima Srbije".

"Sve ovo govori da, kada se zađe u prevare, onda se sve više i dublje tone u velike greške", rekao je Koštunica.

A kako je rečeno Tanjugu u Generalnom sekretarijatu Vlade, Ministarstvo spoljnih poslova dostavilo je Vladi Srbije Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji i prateći Privremeni sporazum za sutrašnju sednicu Vlade Srbije, ali nijedan od ta dva dokumenta nije potpisan.

U kabinetu premijera istovremeno navode da Vlada ne može da razmatra i usvaja nepotpisane sporazume, niti može Skupštini da dostavi na usvajanje predlog zakona o ratifikaciji nepotpisanih dokumenata.

Tadić: Organizovano i otvoreno laganje

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić odbacio je tvrdnje Demokratske stranke Srbije da DS krije tekst Prelaznog sporazuma, nazvavši ih "laganjem".

U izjavi novinarima, Tadić je rekao da su te tvrdnje "organizovano i otvoreno laganje". "Vlada Srbije je 6. decembra usvojila Prelazni sporazum, svaku tačku i svako slovo, i to će danas biti pokazano javnosti", rekao je Tadić novinarima nakon razgovora sa građanima u prostorijama DS-a.

"Ne znam zašto se iznose lažne optužbe, a jedna od njih je da je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju priznato nezavisno Kosovo", rekao je Tadić.

On je kazao da će ministri iz Demokratske stranke predložiti da Vlada sutra utvrdi predlog za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pošalje ga parlamentu.

Upitan da li premijer, koji je najavio da neće podržati taj predlog, može da prekine sednicu Vlade zakazanu za sutra, a za koju je predložio ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, Tadić je kazao da bi to bilo besmisleno.

"Očekujem da će Vojislav Koštunica poštovati Zakon o vladi", kazao je Tadić.

On je podsetio i da Demokratska stranka nikada nije bila protiv energetskog sporazuma sa Rusijom, iako on u prethodna dva pokušaja nije usvojen na Vladi zbog izostanka podrške ministara iz DS-a i G17 plus.

Tadić je naveo da je problem bio u nenadležnosti sadašnjeg, raspuštenog parlamenta, te da Sporazum treba da ratifikuje legitiman parlament, kako se ne bi desilo da to bude oboreno na Ustavnom sudu.

Jeremić: Iskoristićemo većinu

Vuk Jeremić kaže da će ministri iz DS-a zatražiti da Vlada Srbije na sednici u petak utvrdi predlog za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ministar spoljnih poslova iz DS-a podsetio je u emisiji Poligraf TV B92 da je to najavio i predsednik Srbije Boris Tadić.

Jeremić je, gostujući na B92, najavio da će na toj sednici Demokratska stranka, poštujući zakonsku proceduru, staviti na glasanje dva važna sporazuma za Srbiju - gasni sporazum sa Rusijom i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"To su dve stvari od strateškog interesa za građane Srbije i mi ćemo njih izglasati u petak, ukoliko, naravno, ne dođe do institucionalne opstrukcije od strane onih koji imaju kapacitet da to učine", rekao je Jeremić.

On je kazao da to može da učini, na prvom mestu, premijer, jer on vodi sednicu Vlade i može, na osnovu zakonskog ovlašćenja, da je prekine u bilo kom trenutku.

"Demokratska stranka će staviti na glasanje nešto za šta smatra da je u vitalnom interesu građana Srbije i, ukoliko dođe do glasanja, mi ćemo iskoristiti većinu koju imamo na Vladi i izglasati te sporazume", kazao je Jeremić.

Đelić: Stalni falsifikati DSS-a

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić iz DS-a izjavio je da je DSS upoznat sa tekstom Sporazuma, kao i Privremenog sporazuma, i da nije tačna izjava premijera Vojislava Koštunice da ministri iz DSS-a i NS-a nisu upoznati sa sadržajem pratećeg sporazuma.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić odbacio je danas tvrdnje Demokratske stranke Srbije da krije prateći Privremeni sporazum, koji je potpisao u Luksemburgu zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i istakao da prateći dokument predstavlja sažetak SSP-a.

"Privremeni sporazum je sažetak elemenata trgovinskog dela SSP-a", rekao je Đelić i objasnio da su u tom pratećem dokumentu "sadržane i odredbe Rezolucije 1244" Saveta bezbednosti.

"Ja sam ovlašćen da potpišem i jedno i drugo, i to sam uradio u ime naše zemlje u Luksemburgu", rekao je Đelić, navodeći da najveći deo Privremenog sporazuma ima trgovinski karakter.

"Veoma je žalosno da od strane DSS-a imamo stalne falsifikate. Tužno je da u jednoj zemlji postoji neko ko je tehnički premijer, ali je ipak premijer, koji sebi dozvoljava da falsifikuje ono što kaže ministar spoljnih poslova jedne velike sile poput Ruske Federacije", rekao je vicepremijer.

On je rekao da se premijer Srbije osvrnuo na izjavu Sergeja Lavrova da mu je žao što Srbija nije ranije potpisala SSP, ali je, kaže Đelić, Koštunica "zaboravio" drugu Lavrovljevu rečenicu - da je to bolje uraditi ikad nego nikad.

Đelić je ukazao da će premijer Vojislav Koštunica najverovatnije prekinuti sednicu Vlade kada dođe do rasprave o Sporazumu o pridruživanju.

Mladenović: Zašto DS krije Privremeni sporazum?

Portparol DSS-a Andreja Mladenović zatražio je od predsednika Srbije Borisa Tadića i vicepremijera Božidara Đelića da obelodane Privremeni sporazum.

"Javnost Srbije treba da sazna zašto oni kriju Privremeni sporazum i da li su tu dopisivani neki amandmani", kazao je Mladenović, dodajući da Tadić i Đelić, "iz nekog razloga, kriju" Privremeni sporazum, koji su potpisali, kako je rekao, zajedno sa "Solaninim sporazumom za nezavisnost Kosova".

Mladenović je naveo da iz Demokratske stranke kažu da ne mogu javnosti da pokažu taj dokument jer je on u posebnoj elektronskoj formi.

"Kako je onda taj Privremeni sporazum uopšte potpisan, ako se nalazi u posebnoj elektronskoj formi, koja je javnosti nepoznata", rekao je portparol DSS-a.

"Pozivamo Tadića i Đelića da kažu šta kriju i gde su sakrili Privremeni sporazum. Ne samo da je protivustavno, već je i čisto siledžijstvo preglasavanjem na Vladi usvajati protivpravne dokumente koje ministri i javnost još nisu videli", rekao je Mladenović i dodao da DS "srlja u potpunu propast i preuzima svu odgovornost za ovo protivustavno delovanje".

"Svi članovi Vlade upoznati sa tekstovima"

Svi članovi Vlade Srbije upoznati su i sa tekstom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i sa tekstom Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim olakšicama između EU i Srbije, izjavio je direktor Vladine Kancelarije sa saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović.

Mihajlović je agenciji Beta izjavio da je Vlada na sednici 6. decembra prošle godine jednoglasno prihvatila tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, kao i tekst Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i Srbije, i istovremeno ovlastila potpredsednika Vlade Božidara Đelića da potpiše sa EU oba dokumenta.

"Privremeni sporazum je sastavni deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i tipskog je karaktera. U njemu se precizira da se ekonomski deo Sporazuma može primenjivati odmah i pre ratifikacije Sporazuma u svakoj zemlji ponaosob, što može trajati više od godinu dana, a na ovaj način se ekonomske olakšice mogu primenjivati odmah", izjavio je Mihajlović.

Mihajlović je još naveo da se tekst potpisanog sporazuma nalazi na Internet-strani Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutrašnja sednica vlade - kontradiktorni stavovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2008

BEOGRAD - Nakon najave predsednika Republike da će članovi vlade iz DS glasati za energetski sporazum sa Rusijom ali oštrih izjava premijera da ministri iz koalcije DSS-NS neće glasati o SSP-u, izgleda da će i sutrašnja sednica vlade biti vrlo burna. Naime, predsednik Tadić je danas izjavio da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vlada danas glasa o energetskom sporazumu i za SPP?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2008, 01:37

BEOGRAD - Nakon najave predsednika Republike da će članovi vlade iz DS glasati za energetski sporazum sa Rusijom ali oštrih izjava premijera da ministri iz koalcije DSS-NS neće glasati o SSP-u, izgleda da će današnja sednica vlade biti vrlo burna. Naime, predsednik Tadić je izjavio da od premijera...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.