Ni kafu nisu popili

Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni kafu nisu popili

BEOGRAD - Uz osmeh, ali i blagu uzdržanost starog premijera, kao i bez velike ceremonije Vojislav Koštunica je juče, tačno u podne, predao „fotelju“ Mirku Cvetkoviću u zdanju vlade, u Nemanjinoj 11. A dva sata kasnije, na prvoj sednici vlade, i zvanično je konstituisan novi Cvetkovićev kabinet.

Ostatak prvog radnog dana novi i novi-stari ministri uglavnom su potrošili na primopredaju dužnosti i konačno useljenje u nove kabinete.

Cvetković i Koštunica uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „čašicu“ razgovora i rukovanje smenili su se na funkciji premijera, ali su se i potrudili da sedma sila ništa od toga ne čuje. Na stolu dvojice premijera nije bilo ništa, pa čak ni kafe, kako stari srpski običaj nalaže. Naravno, tu je bio i neizbežni Aleksandar Nikitović, kao i šef kabineta novog premijera Mirjana Jovašević.

A to nije bio slučaj sa novim i bivšim ministrom trgovine - Slobodanom Milosavljevićem i Predragom Bubalom, koji je od naslednika dobio i mali poklon.

- Velika je stvar ne počinjati stvari od početka. Nastavljamo tamo gde je moj kolega Bubalo stao i nastavljamo ono što smo svi radili od 2000. Veliko hvala kolegi, prijatelju, koji je učinio mnogo da ovaj resor dobije mesto koje zaslužuje - rekao je Milosavljević.

IZBORI AKO NE RADIMO DOBRO

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je da bi nova vlada mogla da obezbedi pun četvorogodišnji mandat ako u kratkom roku pokaže rezultate i dodala da je tri do šest meseci dovoljno da građani uvide da li je vlada sposobna ili će se ići na izbore.

OPOZICIJA KUDI, STRANCI POZDRAVLJAJU

NS je ocenila da vlada nema kapacitet da ostvari postavljene zadatke. A visoki predstavnik EU Havijer Solana, osim podrške vladi, nada se rešenju za Euleks, jer želi da „nova vlada shvati šta je namera te misije“. A vladu su pozdravili i prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević, nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer, Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, holandski ambasador Roland van Dartel, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, hrvatski predsednik Stjepan Mesić...

POVUČENI ZAKONI, SMENJENI SEKRETARI

Generalni sekretar vlade je Tamara Stojčević, dosadašnji sekretar Skupštine, vlada je razrešila dužnosti 44 državna sekretara u ministarstvima, a i povukla iz skupštinske procedure predloge zakona i drugih akata koji su dostavljeni parlamentu pre izbora nove vlade. Očekuje se vrlo brzo da na dnevnom redu parlamenta bude ratifikacija SSP i gasnog aranžmana sa Rusijom, što ne može biti pre četvrtka.

U SKUPŠTINU STIŽE VELJA, ALI NE I VOJA

Skupština će uskoro da imenuje nove poslanike, koji će zameniti kolege izabrane za ministre ili one otišle zbog sukoba interesa. Koštunica za sada neće biti poslanik, a Velimir Ilić zameniće Dragana Jovanovića, izabranog za predsednika opštine Topola. U klub SPS-a će umesto Dačića, Mrkonjića i Obradovića doći Zoran Kasalović, Dejan Radenković i Branko Ružić. DS će umesto Olivera Dulića i Gorana Bogdanovića imenovati Sašu Vučinića i Smiljanu Milisavljević.

Bubalo se od ministarske fotelje oprostio rečima:

- Nisam verovao da postoji ministarska bolest i nespavanje, tako da idem da se odmorim, posvetiću se biznisu, ali i politici.

A zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić započeo je mandat posetom prethodniku Draganu Jočiću u bolnici, kome se zahvalio na rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije. Dačić je Jočiću poželeo uspešan oporavak i naglasio da će MUP tome dati pun doprinos.

I gotovo svi ministri novajlije požurili su da zauzmu stolice, pa i da se posavetuju, te nisu imali vremena da mandat započnu udarnički. A stari - novi čelnici resora, da l’ zato što nisu morali da se seljakaju, nastavili su juče da rade po starom. Tako je šef diplomatije Vuk Jeremić primio slovačkog kolegu Jana Kubiša, a već danas ide u posetu Crnoj Gori. „Večiti“ ministar zdravlja Tomica Milosavljević dan je proveo radeći već započeto.

- Potpuno normalan radni dan, ništa drugačiji od ostalih. Imao sam puno posla i celo jutro to završavao, a onda sam išao na sednicu vlade - rekao nam je.

Iako joj je ovo tek prvo ministrovanje, i prva dama resora pravde Snežana Malović imala je juče pune ruke posla. Preuzimanje dužnosti, sednica vlade, pa razgovor sa glavnim haškim istražiteljem Patrikom Lopesom Teresom i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem o daljoj saradnji i otkrivanju krivaca za trgovinu organima Srba sa Kosmeta.

Najstariji član kabineta - potpredsednik Jovan Krkobabić ne stiže juče ni da nam kaže kako je isplanirao prvi radni dan, jer je „stalno po nekim sastancima“.

Vredan je bio i naslednik Voje Brajovića - Nebojša Bradić, pa je stigao da preuzme fotelju, posavetuje se sa prethodnikom, ode na sednicu vlade...

- Imao sam baš prijatan razgovor sa Brajovićem, u potpuno opuštenoj atmosferi. Pričao sam i sa svojim timom, kako bi se što bolje pripremio za posao. Krenuo sam baš aktivno - rekao nam je Bradić.

I prvi radni dan ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića sveo se na formalnu primopredaju dužnosti.

- Još pre desetak dana razgovarao sam sa svojim prethodnikom o problemima u sektoru i poslovima koji me čekaju. Deo dana protekao mi je u upoznavanju sa članovima ministarstva - kazao nam je Škundrić.

Ministar prosvete Žarko Obradović, kako nam rekoše u kabinetu, radni dan je počeo u 11 sati sastankom sa prethodnikom Zoranom Lončarom.

Da novog ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina čekaju pune ruke posla rekli su nam i u njegovom kabinetu.

- Takoreći, počinjemo od nule. Ministar Ugljanin će biti zadužen za održivi razvoj, nerazvijena područja i međunarodnu saradnju - rekli su nam.

A juče u 17 sati ceo Cvetkovićev kabinet uputio se put Andrićevog venca, gde ih je primio predsednik Boris Tadić...

Gledajuci taj prijem kod presednika na RTS nije mi promaklo da su svi clanovi srpske vlade sto se tice muskog sastava bili u crnim odelima . To mi asocira na zalost crna boja je boja zalosti i velike tuge . Ne znam koga zale valjda ne zale Srbiju i njene narode , oni su formirani da bi pomogli drzavi i narodima a ne da zale i jedne i druge . Jedino ako nemaju neke druge namera , nikad se ne zna u kom grmu vrag lezi . Vreme ca da pokaze ko je u pravu . Orao.

Kostunica izgleda kao vostana figura.

Tacno je da ne izgleda kao maniken ali pripada jednim od najposteniji ljudi u Srbiji.Vazno je da je on patriota i nacionalista.Nazalost omanuo je sada ali vratit ce se on ponovo,narod se vec sada oseca izigranim od ovih prevaranata na vlasti.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.