Milošević ostaje bez odlikovanja?

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević ostaje bez odlikovanja?

Beograd -- Slobodan Milošević i Nebojša Pavković mogli bi uskoro da ostanu bez državnog ordenja zbog nedostojnosti, piše "Danas".

Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević odlikovan je krajem jula 1999. Ordenom rada sa srebrnim vencem i Ordenom rada sa crvenom zastavom.

Tadašnjeg načelnika generalštaba Nebojšu Pavkovića, osuđenog u Haškom tribunalu na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina nad kosovskim Albancima, Milošević je juna 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine odlikovao Ordenom slobode.

Dve godine kasnije, 27. juna 2001. godine, i tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica odlikovao je Pavkovića Ordenom jugoslovenske zastave prvog stepena.

List "Danas" piše, pozivajući se na neimenovani izvor, da su na spisku koji će Komisija za odlikovanja u narednim danima proslediti predsedniku Srbije Borisu Tadiću i bivši načelnik Resora javne bezbednosti general Sreten Lukić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, ali i general Vladimir Lazarević.

Lukić je osuđen u Haškom tribunalu zajedno sa Pavkovićem na po 22 godine zatvora, a Milošević ga je jula 1999. odlikovao Ordenom jugoslovenske zastave prvog stepena, dok je medalju "Obilića" dobio ukazom tadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića.

Ojdanić je osuđen u Haškom tribunalu na 15 godina zatvora zbog progona kosovskih Albanaca tokom sukoba na Kosovu, a 16. juna 1999. godine dobio od Miloševića Orden slobode, jedno od najviših vojnih odlikovanja.

Istu sudbinu bi mogao da doživi i bivši general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 15 godina zatvora zbog progona kosovskih Albanaca.

Bivši komandant Prištinskog korpusa VJ odlikovan je početkom aprila 1999. Ordenom ratne zastave prvog stepena.

Bez Ordena jugoslovenske zastave prvog stepena, mogao bi da ostane i bivši načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije general-pukovnik Vlastimir Đorđević, koji u Haškom tribunalu čeka presudu zbog optužbe za ratne zločina nad kosovskim Albancima 1999. godine.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.