Koštunica traži vanredne izbore

Izvor: Blic, 23.Jan.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica traži vanredne izbore

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica optužio je danas Vladu Srbije da je gurnula zemlju u propast i zatražio raspisivanje vanrednih izbora i obrazovanje nove vlade koja će izvesti Srbiju iz agonije i staviti tačku na "politiku obmana".

"Još kada je formirana sadašnja vlada Demokratska stranka Srbije je jasno upozorila da će vlast koja je nastala na prevari građana, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uz pomoć stranih ambasadora i domaćih tajkuna, gurnuti Srbiju u propast", rekao je Koštunica na otvorenom delu sednice Glavnog odbora DSS u Nišu.

Prema njegovim rečima, štrajkovi i protesti nikada nisu imali ovako teške oblike, uključujući samopovređivanja i štrajkove glađu. Za takvo stanje on je optužio vlast i, kako je rekao, režimske medije.

Koštunica je, osim za ekonomsku propast, Vladu Srbije optužio i za donošenje separatističkog Statuta Vojvodine, slabljenje i komadanje Srbije, priznavanje Euleksa i uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, uspostavljanje partijske vlasti i urušavanje države".

On je optužio vlast da je upregla sve snage da stavi pod kontrolu najuticajnije medije, "rukovodeći se i prevazilazeći medijsko stanje iz devedesetih", parlament je pretvoren u glasačku mašinu, a reizborom sudija pogaženo je načelo nezavisnosti sudova.

"Kada je nanela svu ovu štetu Srbiji, sadašnja vlast se sprema da podeli mrtve i diskriminiše nevine žrtve koje su stradale tokom građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je on zalažući se za donošenje jedinstvene rezolucije kojom će biti osuđeni svi zločini i iskazano poštovanje svim žrtvama.

"Umesto nepravednog razdvajanja žrtava i zabijanja noža u leđa Republici Srpskoj, neophodno je da Srbija snažno podrži odluku RS da se na referendumima izjašnjava o svim bitnim pitanjima za budućnost", rekao je Koštunica i optužio vlast da hoće Srbiju da "tiho i iza leđa građana uvuče u NATO pakt".

On se ponovo založio za referendum na kome će se građani izjasniti da li su za pristupanje NATO-u, jer, kako je rekao, "ova odluka pripada srpskom narodu i građanima Srbije i samo oni mogu da odlučuju o ovom sudbonosnom pitanju za budućnost zemlje".

Prema njegovim rečima, izlaz iz agonije su vanredni izbori.

Pred DŠ-om je, kako je kazao, "veliki cilj da zemlju izvuče iz ekonomskog, socijalnog, moralnog i političkog ponora i zaustavi dalje rastakanje", a kako taj cilj zahteva zajednički trud i "ozbiljne ljude, čvrstih uverenja, jasnih političkih načela, ljude koje krasi lično poštenje", Koštunica je najavio jačanje stranke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koštunica: Neophodno podržati referendum u RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2010

NIŠ - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je danas u Nišu da je neophodno da Srbija snažno podrži odluku Republike Srpske (RS) da se tamošnji građani na referendumima izjasne o svim bitnim pitanjima za budućnost RS...Koštunica je na sednici Glavnog odbora DSS...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

DSS: Vanredni izbori izlaz iz agonije

Izvor: RTS, 23.Jan.2010

Vlada Srbije je gurnula zemlju u propast, rekao predsednik DSS-a Vojislav Koštunica. Vanredni parlamentarni izbori su izlaz iz agonije, smatra lider DSS-a. ..Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je na sednici Glavnog odbora te stranke u Nišu da je Vlada Srbije gurnula...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.