Izvor: Politika, 22.Jun.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica i Nikolić danas o Zemunu

Izvori iz više stranaka, pa i iz DS-a, očekuju da dođe do dogovora između naprednjaka, narodnjaka i socijalista

Lideri naprednjaka i narodnjaka, Tomislav Nikolić i Vojislav Koštunica trebalo bi danas da počnu direktne progovore o formiranju vlasti u Zemunu, a najverovatnije i na Voždovcu, dogovoreno je juče u telefonskom kontaktu dvojice stranačkih čelnika, saznaje „Politika” iz izvora u vrhu stranačkih rukovodstava. Ukoliko Nikolić uspe da u ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razgovorima ubedi Koštunicu da uđe u koaliciju sa SPS-om i strankama okupljenim oko njih (PUPS, JS), onda bi možda već do kraja nedelje mogla da bude ozvaničena naprednjačko–narodnjačka–socijalistička koalicija.

Najveći prepreka za formiranje ove koalicije navodno je kolebanje DSS-a, čiji je lider u poslednjih nekoliko dana više puta ponovio da njegova stranka neće ulaziti u savez sa strankama koje su na vlasti na republičkom nivou. Izvori iz više stranaka koji predviđaju da će ovakva koalicija na kraju ipak biti formirana, podsećaju da u Grockoj već funkcioniše savez na vlasti između DSS-a i SPS-a (u kojem je pored njih i SRS).

Inicijativu za formiranje ovakve koalicije navodno je dan posle izbora u Zemunu, pokrenuo SPS, koji bi sa svojim partnerima (PUPS i JS), u sredu trebalo da se dogovori da li će da ulazi u ovakav aranžman. Predsednik socijalista Ivica Dačić izjavio je juče da koalicija okupljena oko te partije nije dobila poziv za razgovore o mogućim koalicijama u beogradskim opštinama i dodao da će, ukoliko do takvog poziva dođe, koalicija zajednički razmotriti da li će ga prihvatiti. On je, kako prenose agencije, ponovio da je za SPS prioritet pravljenje koalicije sa strankama sa kojima je na vlasti na republičkom nivou, ali da izborni rezultati to ne omogućavaju zbog čega je otvorena i za druge predloge.

Dačićev koalicioni partner Dragan Marković Palma izjavio je za Tanjug da će njegova Jedinstvena Srbija poštovati odluku koalicije SPS–PUPS–JS, ali je dodao i da će na sastanku koalicije partnerima izneti stav da sve stranke koje su prešle cenzus treba da naprave koaliciju. „To će biti moj stav na sastanku koalicije, ali će konačnu odluku o tome doneti koalicija i ja ću poštovati taj stav. Neću nastupiti sam i neću napustiti koaliciju”, istakao je Marković.

On kaže da „malo drugačije” gleda na proces formiranja vlasti na lokalnom nivou. „Ne smemo da dozvolimo da se daju uputstva iz centrala stranaka da se komšija sa komšijom svađa. Republički nivo je nešto drugo. Takođe sam siguran da svi odbornici koji su prešli cenzus misle dobro svojim građanima”, kazao je Marković.

Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Đuro Perić izjavio je za Tanjug da će posle sastanka koalicije SPS–PUPS–JS u sredu doneti odluku o učešću u pregovorima o formiranju vlasti u opštinama u kojima su održani vanredni izbori. On je podsetio da, prema koalicionom sporazumu, stranke, članice koalicije, mogu „na lokalu” da nastupe samostalno. „Nećemo nikad narušiti to što je dogovorima utvrđeno. Koalicioni sporazum predviđa da se tamo gde to može uspostavi koalicija koja je u republici, ali tamo gde to nije moguće može da se napravi neki samostalni istup, što ne bi remetilo odnose u koaliciji”, kazao je Perić.

-----------------------------------------------------------

SRS: Bez mandata, nema pregovora

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović izjavio je juče da bez obzira na ishod najavljenih razgovora SNS-a i DSS-a o formiranju vlasti u opštinama u kojima su nedavno održani vanredni lokalni izbori ta stranka u njima neće učestvovati ukoliko mu SNS ne vrati poslaničke mandate. „Ovaj naš zahtev za prvi korak da bi uopšte razgovarali, a to je da se vrate mandati, nije prihvaćen” rekao je Todorović Tanjugu i dodao da je to za SRS nepremostiva prepreka za otpočinjanje bilo kakvih razgovora sa naprednjacima.

D. Matović

M. R. Petrović


[objavljeno: 23/06/2009]
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.