Koštunica hoće Vladu sa SRS

Izvor: Blic, 10.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica hoće Vladu sa SRS

Premijer Vojislav Koštunica i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić načelno su se dogovorili da prave postizbornu koaliciju radi formiranja vlade. Po saznanjima „Blica", Koštunica je odlučio da objavi pad Vlade i najavi izbore tek pošto je Nikolić izrazio spremnost da posle izbora formira vladajuću koaliciju sa narodnjačkim blokom.

Zamenik predsednika SRS odbio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre toga ponudu Koštunice

da SRS pruži podršku manjinskoj vladi.

Koštunica i Nikolić razgovarali su u prošli četvrtak i petak, a premijer je u subotu objavio da sadašnja vlada ne može da funkcioniše. Jučerašnja sednica, na kojoj je ova odluka i potvrđena, trajala je oko desetak minuta, što je najkraće zasedanje od kako je ova vlada formirana pre deset meseci. U hladnoj atmosferi predloženo je raspisivanje izbora za 11. maj i utvrđen je i upućen predlog predsedniku Republike Srbije za raspuštanje Narodne skupštine.

U narodnjačkoj koaliciji ne žele da govore o periodu posle izbora. Najdirektniji je lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji kaže da bi bilo besmisleno da se vlada formira sa istim snagama kao do sada. Portparol DSS Andreja Mladenović naglasio je juče da je princip ove stranke da se tokom kampanje ne govori o postizbornim koalicijama, ali je najavio da će nosilac izborne liste DSS i prvi na listi biti predsednik stranke Vojislav Koštunica.

Odlazak ove vlade karakteriše i da su gotovo istovetno sa njenim padom otpočeli i pregovori o koalicijama. Juče su prvi sastanak imali DS i SDP Rasima Ljajića.

- Ne svodim politiku na piljarnicu i za mene to nije trgovina. Mislim da je Demokratska stranka stožer demokratskih snaga u Srbiji, sa svim svojim manama i vrlinama. U Srbiji nema ničeg boljeg i jačeg od DS. Nije mi primarno koliko ćemo dobiti mesta, iako sam siguran da smo najjača manjinska stranka u državi i možemo i sami zahvaljući prirodnom pragu za stranke manjina. Ali smatramo da su ovo jako bitni izbori, praktično drugo poluvreme predsedničkih izbora, na kojima je jako bitno da demokratski blok pobedi, da ima najviše glasova i da sa tih pozicija uđe u pregovore o vladi. I na tim osnovama pravimo dogovor sa DS - kaže za „Blic" lider SDP Rasim Ljajić.

U koaliciju sa DS najverovatnije ide i G17 plus, dok će stranke vojvođanskih Mađara najverovatnije u izbornu trku ići samostalno. Predsednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka Esad Džudžević pozvao je juče sve stranke i organizacije koje okupljnju Bošnjake da nastupe jedinstveno na predstojećim izborima. DSS u predizbornoj koaliciji ostaje sa Novom Srbijom, a ova stranka želela bi i SPO u svom taboru. Radikali idu sami, a socijalisti već imaju koaliciju sa partijom penzionera.

Palma neće s „narodnjacima"

- Neću sa njima - rekao je juče za „Blic" lider jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, upitan da li će u predizbornu koaliciju kao i do sada sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom.

Marković pita ko će da plati „za sve ovo što nam se dešava i za politiku koja nas udaljava", i poručuje: „Ja sam čovek života i prakse." On nije precizirao sa kojim političkim partijama bi pristao na koaliciju, ali ističe da to moraju biti stranke koje su „pragmatične patriote, pragmatični ekonomisti i oni koji ne vode zemlju u izolaciju".

„Blic" pita poznate: Kome je Vojislav Koštunica bliži - Boris Tadiću ili Tomislavu Nikoliću?

Gorčin Stojanović reditelj

- Zar to nije očigledno? Ako je čovek u stanju da potroši celu Vladu zarad sujete, očigledno je da je bliži retrogradnim nego naprednim političkim snagama u ovoj zemlji. Jer, ovde nije u pitanju vođenje politike nego obična sujeta.

Žarko Trebješanin psiholog

- Mislim da je više nego očigledno da je bliži Nikoliću. U suprotnom, ne bi raspuštao Vladu i to zbog radikalske rezolucije. Ako je ranije bila aktuelna priča da su mu jednako bliski i demokrate i radikali, sada je jasno da su mu mnogo bliži radikali.

Mira Banjac glumica

- Mislim da je, uprkos svemu što se dešavalo u poslednje vreme, Vojislav Koštunica ipak bliži Borisu Tadiću. A ovo što sada radi i koketira sa liderom radikala Tomislavom Nikolićem mislim da je samo još jedna njegova lagana igranka.

Želimir Žilnik reditelj

- Pitajte Koštunicu... I pitajte ga: Da imaš decu, šta bi svojoj deci predložio: gde da se školuju, šta da rade... Da li da oblače uniformu ili da idu na Oksford? A znam da su tamo studirala mnoga deca nekih političara, dok su našu slali u rat i blato.

Danica Maksimović glumica

- Zašto ja da brinem kome je on bliži? Mene brine to što mi ne možemo da živimo i radimo naš posao kako treba, što nismo adekvatno plaćeni... Brine me to što smo bliži izumiranju, što se stalno vraćamo u prošlost, umesto da živimo.

Bane Trifunović glumac

- Koštunica je bliži Nikoliću, to je očigledno. Vidim da su im se politike približile. To je odavno bilo izvesno, a u poslednje vreme je postalo očigledno. Za sada su to dve najbliže stranke, ali ne znam kako će nastupiti na predstojećim izborima.

Emir Kusturica reditelj

- Kada pogledate projekte na kojima su zajedno radili, kao i to da su zajedno pripremali 5. oktobar, mislim da je koncepcijski bliži Tadiću. I ovim poslednjim potezom, kojim je proglasio kraj Vlade, pokazao je da je još uvek bliži DS nego SRS.

Jelena Bogavac rediteljka

- Nisam baš naročit politički analitičar, ali čini mi se da je bliži Tomislavu Nikoliću i radikalima. Tu bliskost, pre svega, vidim u njihovim stavovima o očuvanju državne celovitosti i u nacionalnom opredeljenju.

Predrag Marković istoričar

- Otkud znam! Niti znam ljude, a pogotovo njega ne znam. U politici se u hodu menjaju saveznici, odluke...A naša politika nije politika u kojoj se poštuju neki principi nego se političari ponašaju pragmatično.

Priredila: M. Maleš

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Blic: Dogovor DSS-SRS o novoj vladi

Izvor: B92, 11.Mar.2008, 08:37

Beograd, Novi Sad -- Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić načelno se dogovorili da prave postizbornu koaliciju radi formiranja vlade, piše Blic...Prema saznanjima Blica, Vojislav Koštunica je odlučio da objavi pad Vlade i najavi izbore tek pošto je Tomislav Nikolić izrazio spremnost da posle...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.