Koštunica: SSP falsifikat

Izvor: B92, 04.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: SSP falsifikat

Vojislav Koštunica (FoNet)

Beograd -- Lider DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da je SSP falsifikovan i da nalaže Srbiji da uspostavi dobrosusedske odnose sa Kosovom. Vuk Jeremić kaže da to nije istina.

"Mnoge odredbe Sporazuma sa EU su potpuno promenjene onog trenutka kada je 18 država EU priznalo postojanje lažne države na tlu Srbije", izjavio je Koštunica i dodao da je time "i ceo Sporazum falsifikovan".

Koštunica je, u izjavi dostavljenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tanjugu, istakao da "sada, u ovako falsifikovanom Solaninom sporazumu, najmanje deset odredbi nalaže uspostavljanje dobrosusedskih odnosa između Srbije i Kosova, kako je to Oli Ren već rekao".

Prema njegovim rečima, svih 18 država Evropske unije koje su priznale Kosovo u svojim parlamentima će ratifikovati Solanin sporazum koji obavezuje Srbiju da uspostavi dobrosusedske odnose sa "lažnom državom Kosovo".

"Zbog toga je Solanin sporazum falsifikat i prevara i Srbija će odmah posle izbora poništiti Tadić-Đelićev potpis za nezavisnost Kosova na tom dokumentu", uveren je premijer.

"Nikada Srbija neće priznati da je u njeno ime stavljen potpis na uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa Kosovom, jer Kosovo je Srbija", poručio je predsednik Vlade Srbije i lider koalicije DSS - NS.

Jeremić: SSP-om se ne odričemo Kosova

Vuk Jeremić (FoNet)

Ministar spoljnih poslova i funkcioner Demokratske stranke Vuk Jeremić izjavio je da potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom nikako ne znači odustajanje Srbije u borbi za očuvanje Kosova.

"To ne odgovara istini, to nije tačno. SSP je potpisan u identičnoj formi u kojoj je i parafiran i on ni na koji način indirektno ili direktno ne dovodi u pitanje čvrst i principijalan stav o očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Jeremić agenciji Tanjug, reagujući na izjavu premijera Vojislava Koštunice.

"Ovo je izuzetno ozbiljan trenutak za državu i građane, mi pred sobom imamo težak posao da anuliramo nametanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Mi to moramo činiti jedinstveno bez podela, bez svađa. Samo ćemo uz državno jedinstvo i jedinstvenu politiku moći da imamo uspeha", rekao je Jeremić.

"Ja mogu da razumem da traje kampanja, da se stranke bore za glasove, da će svaki glas biti značajan na ovim izborima koje smatram prekretnicom kada je u pitanju evropska budućnost Srbije, ali po pitanju Kosova moramo biti jedinstveni.

Svako ko svojom retorikom deli narod, etiketira na nedopustiv način svoje političke protivnike, mora da bude svestan da to ima za svoju posledicu snižavanje kapaciteta naše države da se izbori za ono što je njeno", dodao je on.

DS: Premijer dužan da govori istinu

Predsednik političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović izjavio je danas da je zaprepašćen izjavama političara posle potpisivanja sporazuma o pridruživanju između EU i Srbije.

Mićunović je u izjavi FoNetu ocenio da je potpuno neverovatno da neko koje podržavao parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "sada kaže da to nije taj ugovor koji je parafiran, nego neki drugi".

"Može neko biti tehnički premijer, ali je i tehnički premijer dužan da govori istinu i ne sme da obmanjuje javnost", rekao je Mićunović.

Prema njegovim rečima, jasno je da su predstojeći izbori referendum za EU ili protiv nje.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.