Koštunica:SPS da se izjasni o SSP-u

Izvor: B92, 06.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica:SPS da se izjasni o SSP-u

Beograd -- Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica smatra da pravna analiza SSP-a nije prepreka formiranju koalicione vlade sa socijalistima, ali je pozvao SPS da se izjasni.

Koštunicu za sada zanimaju stavovi Dragana Markovića Palme, koji je zatražio prekid pregovora sa DSS-om. Pravna analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nema veze sa pregovorima koji se vode o formiranju Vlade Srbije, već ima mnogo širi značaj, kaže predsednik DSS-a Vojislav Koštunica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Analiza ne može da šteti pregovorima, jer štete ne može biti kada se poštuje pravo. Koštunica očekuje da se o analizi izjasni lično Ivica Dačić, kao nosilac liste koalicije okupljene oko SPS-a, tako da ga izjave Dragana Markovića Palme, za sada, ne zanimaju.

"Ovde su izneti pravni argumenti kada je reč o pravnom značenju SSP-a. Prema tome, ne vidim na bilo koji način da bi to moglo da predstavlja prepreku u budućim razgovorima. S druge strane, ne može predstavljati prepreku jer sam istakao našu otvorenost kad je reč o razgovorima, ovo je dokument za javnu raspravu", smatra Koštunica.

"Razgovori koji su do sada vođeni, vođeni su sa SRS-om i koalicijom oko SPS-a. I mi odgovor, naravno, očekujemo od koalicije oko SPS-a, odnosno nosioca liste koalicije oko SPS-a. Stvari su u tom pogledu vrlo jednostavne", rekao je lider DSS-a, koji je na pitanje da li je i Dragan Marković Palma partner u tim razgovorima, odgovorio: "Rekao sam vam da postoji lista, lista u jednini. Ta lista ima jednog jedinog, nema tri nosioca, nego ima jednog."

Koštunica kaže da ne želi da uđe u novu vladu "samo zarad vlasti, jer postoje bitniji interesi za svaku državu, koji se, između ostalog, odnose i na njeno dostojanstvo".

Aktuelni premijer Srbije je odgovorio i na pitanje da li je spreman da DSS bude opozicija i da li razmišlja o penziji, kako to spekulišu pojedini mediji.

"Varijacije na tu temu, ima ih puno, kao što znate, dolaze, po pravilu, iz drugih stranaka. Ono što karakteriše DSS jeste da se u stvari drugih stranaka ne meša. To je naša stvar, a mogu da vam kažem, jednostavno, da ono što me u ovog trenutku zanima, ma koliko nekoga privlačilo nešto drugo, jeste ova pravna analiza", rekao je Koštunica.

Analiza će biti poslata na mnoge adrese kako bi pravni stručnjaci, javnost i političari imali priliku da kažu šta misle o tom dokumentu.

U DSS-u navode da očekuju pravne argumente, a ne političke kvalifikacije.

Za DSS Sporazum je pravno ništavan jer su se okolnosti od parafiranja do potpisavanje promenile. Nova okolnost je bila proglašenje nezavisnosti Kosova, koje su priznale neke članice EU.

Dačić: Nema većine bez dogovora o SSP-u

Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da neće biti parlamentarne većine ukoliko ne budu prevaziđeni različiti politički stavovi unutar koalicije SPS-PUPS-JS o Sporazumu o stabilizaciju i pridruživanju.

"SPS je izneo svoj stav", rekao jer Dačić agenciji Tanjug i podsetio da je ta stranka protiv poništavanja Sporazuma, dok je Jedinstvena Srbija za njegovu ratifikaciju.

"Ali, ovde je neophodno da se iznese zajednički stav cele koalicije", rekao je Dačić Tanjugu, regujući na izjavu lidera DSS-a Vojislava Koštunice da odgovor o analizi SSP-a očekuje od njega kao nosioca liste koalicije okupljene oko socijalista, a ne od lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

Dačić je ukazao na "metodološki problem u pristupu koji u razgovorima o formiranju parlamentarne većine imaju DSS i SRS", a to je, kako je rekao, "da SPS jeste jedna, i to najveća partija u ovoj koaliciji, ali da je bez saglasnosti drugih stranaka nemoguće utvrditi zajednički stav o parlamentarnoj većini".

"Zato je neophodno da u svim tim razgovorima učestvuju i JS i PUPS, bez obzira na to koliko imaju poslanika. Nije dovoljno da stav iznese samo SPS, nužno je da se oko toga saglase i PUPS i JS", ocenio je lider SPS-a.

"Pred SPS-om pitanje prioriteta"

Gostujući u emisiji Poligraf TV B92, docent Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović rekao je da odluka SPS-a umnogome zavisi od toga čime će se baviti buduća vlada, da li će joj prioritet biti pitanje nacionalnog identiteta ili socijalni problemi i investicije.

"Ako socijalisti procene da je ovaj prvi skup pitanja, skup pitanja koji će dominirati političkom scenom Srbije do 2011, 2012. ili 2013. godine, onda je koalicija sa DSS-om i SRS-om izvesna, a ako procene da će dominantno biti ovo drugo, onda će se preokrenuti ili otići ka Demokratskoj stranci", smatra Pavlović.

"Ukoliko članice koalicije imaju različite političke stavove, očigledno je da neće biti moguće formirati parlamentarnu većinu. Sa tog aspekta, stav SPS-a oko Sporazuma sa EU je jasan i on je iznet i predstavnicima DSS-a i SRS-a još na prvim sastancima na kojima smo razgovarali", podsetio je Dačić.

On je ponovio da su socijalisti protiv poništavanja tog sporazuma jer smatraju "da to ne bi bila dobra poruka za novu vladu, niti za novi parlament".

Dačić je podsetio da druge stranke u koaliciji imaju drugačije stavove.

"Jedinstvena Srbija se, na primer, čak zalaže i za ratifikaciju tog sporazuma. Zato je neophodno da se pre iznošenja takvog stava", kako je naglasio, "pokuša zauzeti zajednički, jedinstven stav koalicije".

SPS će imati, kako je najavio, konstruktivan prilaz u daljim razgovorima i pokušati da u narednim danima zauzme zajednički stav o svim spornim pitanjima na kojima insistiraju JS i PUPS.

"Na osnovu tog zajedničkog stava biće formulisan konačan odgovor da li postoji parlamentarna većina što se tiče te koalicije", koji će kako je rekao, izneti predsedniku DSS-a Vojislavu Koštunici.

Lider socijalista je ponovio da su svi stavovi oko SSP-a dobro poznati i DSS-u i SRS-u, zato što ih je SPS već davno izneo, a takođe su upoznati sa stavom JS-a, jer ih je upoznao predsednik te stranke Dragan Marković Palma na prvim sastancima.

"Nadam se da se ove razlike mogu prevazići. Ukoliko se one ne prevaziđu, onda neće biti parlamentarne većine", zaključio je lider SPS-a.

JS: Koštunica da ne bude premijer

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ponovio je da ostaje pri zahtevu da koalicija SPS-PUPS-JS prekine pregovore sa SRS-om i koalicijom DSS-NS.

Marković je poručio da ne želi da Vojislav Koštunica opet bude premijer. Jedinstvena Srbija se zalaže za ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, naveo je Marković i ukazao da su DSS i NS, u svojoj pravnoj analizi, zaključili da je taj sporazum u suprotnosti sa Ustavom Srbije i da ne može biti ratifikovan.

"Moj i stav Jedinstvene Srbije poznati su još pre početka pregovora", rekao je Marković i podsetio na svoje reči da se "patriotizam ne sipa u traktor".

Marković nije mogao da potvrdi kada će biti održan sastanak koalicije SPS-PUPS-JS.

On je naveo da sa svojim koalicionim partnerima može da razgovara "u svako doba", ali da će stav Jedinstvene Srbije ostati nepromenjen.

"Neću da mi Koštunica ponovo bude premijer, posle izgubljene Jugoslavije i sada Kosova", zaključio je Marković.

Ilić: Prljavija kampanja nego 90-ih

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić uveren je da će biti nastavljeni razgovori radikala, narodnjaka i koalicije oko socijalista o formiranju buduće vlade.

Komentarišući jučerašnju izjavu lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića da su za njega ti razgovori završeni, Ilić je rekao da ne veruje u to i upitao je "kakav uticaj može da ima neko ko ima tri poslanika".

"Ako neko ko ima tri poslanika može da utiče na pregovore, to je loš znak... Ja ne verujem u to", kazao je Ilić, navodeći da je sada prljava kampanja gora nego 90-ih.

On je, u pauzi Međunarodne konferencije o bezbednosti u saobraćaju, rekao da između njega i lidera DSS-a Vojislava Koštunice nema nikakvih nesuglasica niti problema, ukazujući da se u pojedinim medijima vodi izuzetno prljava kampanja.

Ilić je naveo da neki, kroz tu prljavu kampanju, žele Srbiju da vrate u devedesete godine prošlog veka i naveo da se "ni tada nije radilo na način na koji se radi sada".

Lider NS-a rekao je i da je u 10-ak navrata "dobio pozive od ljudi iz DS-a" kako bi mu organizovali sastanak sa predsednikom te stranke Borisom Tadićem, ali da on to nije prihvatio.

Ilić nije želeo da kaže ko ga je zvao iz DS-a, ali je naveo da će "o tome pričati jednog dana", kao i o prljavoj kampanji koja se, prema njegovim rečima, vodi protiv narodnjačke koalicije.

Ima li para za veće penzije

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da bi svako povećanje penzija povećalo deficit budžeta Srbije, što bi podstaklo rast inflacije i kasnije smanjilo realnu vrednost tako povećanih penzija na niži nivo od sadašnjih.

Jelašić je za dnevni list Biznis objasnio da bi sa rastućom inflacijom penzioneri na kraju sigurno bili "na gorem".

Stručnjaci koje su odredili predstavnici SRS-a i koalicija oko DSS-a i SPS-a još rade na analizi budžetskih mogućnosti za rast penzija, koji PUPS zahteva kao uslov za formiranje koalicione vlade, podseća Biznis.

PUPS traži da penzije porastu deset odsto do kraja godine i dalje, dok prosečna penzija ne dosegne 70 odsto prosečne plate.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koštunica čeka Dačićev odgovor

Izvor: Blic, 06.Jun.2008

Predsednik DSS Vojislav Koštunica veruje da pravna analiza sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju je DSS objavio u sredu, nije prepreka formiranju koalicione vlade sa socijalistima, ali je pozvao SPS da se o njoj izjasni.....Vojislav Koštunica predstavio je juče pravnu analizu SSP kao dokument...

Nastavak na Blic...

Koštunica: Analiza SSP nije prepreka vladi sa SPS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2008

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da pravna analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koju su načinili eksperti te stranke, ne može biti prepreka u pregovorima o budućoj vladi..."Poštovanje prava ne može biti nikome prepreka",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tadić: Hitno potrebna socijalno odgovorna vlada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2008, 02:37

BEOGRAD - Predsednik Republike i lider DS-a Boris Tadić pozvao je na hitno formiranje socijalno odgovorne vlade, i izrazio nadu da će Srbija takvu vladu dobiti do kraja ovog meseca. "Samo takva, socijalno odgovorna vlada, koja će ubrzano implementirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.