Homen: Pravna ali i moralna obaveza

Izvor: B92, 21.Mar.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Pravna ali i moralna obaveza

Beograd -- Svi koji dobiju poziv suda za svedočenje moraju da se odazovu, pa čak Vojislav Koštunica, poručuju iz Ministarstva pravde.

Svi koji dobiju poziv da svedoče u istrazi moraju da se odazovu tom pozivu, to je i moralna obaveza, kaže državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

On je time komentarisao najave iz DSS-a da se lider te stranke Vojislav Koštunica neće odazvati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozivu tužilaštva da svedoči u istrazi o pobuni JSO.

Homen je dodao da bi doprinos u rasvetljavanju svih događaja vezanih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića morao da bude i moralna obaveza.

Homen je odbacio optužbe DSS-a da poziv tužilaštva Vojislavu Koštunici predstavlja zloupotrebu pravosudnih institucija za političke obračune. Na ove optužbe Homen je uzvratio tvrdnjom da DSS svojim istupima pokušava da vrši politicki pritisak na pravosudne organe.

Đorđe Ostojić, republički tužilac u vreme akcije Sablja, danas zamenik republičkog tužioca, kaže da je pobuna JSO istraživana i u akciji Sablja, ali da u tom trenutku nije bilo dovoljno elemenata da pobuna postane deo sudskog postupka za ubistvo premijera.

"Vidite, deo postupka za ubistvo premijera Đinđića i pobuna nismo mogli dokazima da povežemo, u političkim prilikama u kojima smo tada živeli u zemlji, u kojima smo tada živeli, koji nismo tada mogli da povežemo sa samim atentatom", kaže Ostojić.

Marta 2004. godine, u vreme kada se formira Vlada Vojislava Koštunice, specijalni tužilac, bez ikakvog obrazloženja, odustaje od optužnice protiv bivšeg šefa Vojne bezbednosti Ace Tomića zbog umešanosti u ubistvo premijera Srbije.

Mnogi su takvu odluku tužioca tumačili kao posledicu političkih pritisaka.

Ostojić kaže da niko nije bio bez osnova obuhvaćen istragom, koja je dovela do optužnice za ubistvo premijera.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal objavio je pre dve nedelje da je počeo predistražne radnje u vezi sa političkom pozadinom ubistva premijera Zorana Đinđića. Ključni događaj koji tužilac ispituje je pobuna JSO, koja je po svemu sudeći bila uvertira za ubistvo premijera Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.