Zahtev za oslobađanje Šešelja

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za oslobađanje Šešelja

Povodom devete godišnjice od Šešeljevog odlaska u Hag, pristalice Srpske radikalne stranke zatražile njegovo hitno oslobađanje i povratak u Srbiju.

Pristalice Srpske radikalne stranke i njenog lidera Vojislava Šešelja zatražili su sa skupa u Beogradskoj areni, organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povodom devete godišnjice od Šešeljevog odlaska u Hag, njegovo hitno oslobađanje i povratak u Srbiju.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović rekao je da je poruka današnjeg skupa radikala da Srbija čeka Šešelja, koji se već devet godina nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

"Šešelj je za ovih devet godina postao tužilac i on sudi njima. Rasturio je lažnu optužnicu, sudije i Haški sud zbog toga treba da nestane", rekao je Todorović, navodeći da Haški tribunal jedini izlaz u procesu protiv Šešelja vidi u njegovom "ubistvu, kao što su već ubili neke Srbe".

Potpredsednik radikala Zoran Krasić istakao je da je "krajnje vreme" da Haški tribunal prekine "torturu" i odmah oslobodi Šešelja, koji "mora da se vrati svom narodu, porodici, državi".

"Srpski narod se ponosi što ima Šešelja, koga se plaši peta kolona evrofanatika koja je spremna da ispuni svaki ultimatum Brisela i Vašingtona. Oni te drže u Hagu i žele da te ubiju, jer si simbol borbe za slobodu srpskog naroda", rekao je Krasić, navodeći da je Šešelj "besmrtan", a njegova borba "neustrašiva".

Okupljenima se obratila i ruski akademik i član ruskog Komiteta za odbranu Šešelja Jelena Guskova, koja je istakla da je Haški tribunal u službi uske grupe ljudi, izvan međunarodnog prava i da menja zakone po svom nahođenju, a da su njegove sudije poslušnici, drski, bez savesti i da ne znaju za poštenje.

Guskova je istakla da je Šešelj zatočenik u Evropi 21. veka koja se pogrešno naziva demokratskim.

"Tražimo od Tribunala da Šešelj odmah bude oslobođen, da se vrati svom narodu, porodici i partiji, a od Rusije da uzme pod kontrolu delovanje Tribunala", poručila je Guskova.

Među prisutnima bio je i ministar infrastrukture i rudarstva i potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić, koga su pristalice SRS-a prilikom predstavljanja ispratili zvižducima.

Skupu, koji je počeo intoniranjem ruske i srpske himne, prisustvovala je Šešeljeva porodica, predstavnici DSS-a, pojedinih ambasada, a tokom mitinga čuli su se uzvici "Kosovo je srce Srbije", "Vojo, Vojo".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.