UGROŽEN ŽIVOT ŠEŠELJA U HAGU

Izvor: Kurir, 17.Okt.2010, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UGROŽEN ŽIVOT ŠEŠELJA U HAGU

BEOGRAD - Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja izjavio je u Zemunu da je lideru SRS ugrožen život u haškog tribunalu i da on boluje od povišenog krivnog pritiska, aritmije i tahikardije.

Stručnjaci ne isključuju mogućnost da neki lekovi koje Šešelj u haškom tribunalu dobija, predstavljaju uzrok aritmije i tahikardije, rekao je visoki funkcioner SRS Krasić na konferenciji za novinare.

Krasić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je posetio da je Šešelj pre godinu i po dana imao probleme sa jetrom koji su prestali onog trenutka kada je prestao da uzima zatvorsku hranu i počeo da se hrani u kantini.

Krasić je rekao da su u Komitetu za odbranu Šešelja alarmirali domaću i svetsku javnost kako se ne bi ponovila situacija sa bivšim predsednikom Srbije i Savezne republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem koji je 2006. umro u haškom tribunalu zbog neadekvatnog lečenja.

Šef pravnog tima za odbranu je pozvao sve koji mogu da pomognu "da bi bilo sprečeno ubistvo Šeselja".

Funkcioner SRS je optužio i ministra odbrane Dragana Šutanovca "da opstruira i zabranjuje korišćenje i savetodavne pomoći od strane stručnjaka sa VMA".

Ministarstvo odbrane Srbije je najoštrije ranije demantovalo navode predstavnika SRS da je načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić odbio da odobri lekarima te zdravstvene ustanove da vođi radikala pruži medicinsku pomoć.

Poslednji zahtev Šešelja u vezi sa angažovanjem lekara sa VMA radi pregleda, prema evidenciji Ministarstva odbrane, upućen je jula 2009. i tom zahtevu se izašlo u susret, navodi se u saopštenju ministarstva.

Potom nije bilo obraćanja Šešelja, odnosno njegove odbrane, i zahteva koji bi se odnosili na angažovanje lekara sa VMA, navedeno je u saopštenju.

Krasić je rekao da je tužilaštvo haškog tribunala podnelo žalbu na odluku Pretresnog veća od 29. juna kojim se nalaže imenovanje prijatelja suda radi sprovođenja istrage protiv pojedinih predstavnika tužilaštva zbog pritiska na svedoke.

Ta žalba pokazuje našta su sve u haškom tribunalu spremni da bi opravdali pred javnošću zašto je Šešelj osam godina u pritvoru, zaključio je Krasić.

Šešelja su tužioci Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji optužili za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BIH) i Vojvodini od 1991. do 1993. godine

Šešelj se dobrovoljno predao tribunalu u februaru 2003, a suđenje mu je počelo u novembru 2007.

Predsednik SRS je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodavanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka, čiji je identitet po nalogu pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.

Šešelj je osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrđena 19. maja 2010.

Lider SRS je 4. februara ove godine drugi put optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.