Tribunal: Šešelj ostaje u Hagu

Izvor: B92, 10.Jul.2014, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal: Šešelj ostaje u Hagu

Beograd -- Sudije Haškog tribunala prekinule razmatranje mogućnosti privremenog oslobađanja Vojislava Šešelja, pošto lider SRS ne želi da se pridržava zadatih uslova.

U pisanoj odluci suda navodi se da je vlada Srbije obećala punu saradnju sa sudskim većem u skladu sa zahtevima vezanim za proceduru privremenog puštanja na slobodu, ali da optuženi nije želeo da sarađuje. Jedino na šta se Šešelj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavezao, odgovarajući sudu, jeste to da neće napuštati teritoriju Srbije.

Među uslovima za njegovo privremeno oslobađanje iz pritvora su kućni pritvor, oduzimanje pasoša, zabrana kontakta sa svedocima i žrtvama.

Sudije podsećaju da su postupak za privremeno osloba]anje Šešelja same pokrenule, tražeći od vlada Srbije i Holandije da preuzmu obaveze u vezi s tim postupkom.

Na takav korak sudije su se odlučile pošto je nov član sudskog veća, sudija Mandiaje Niang, obavestio Tribunal da nije u stanju da se pridruži kolegama u većanju o presudi Šešelju i da mu je za upoznavanje s predmetom potrebno više od šest meseci, koliko je već potrošio.

Ovakav ishod se mogao naslutiti pre dva dana, kada je objavljeno da se Šešelj nije izjasnio o uslovima Haškog tribunala. Advokat Toma Fila je rekao da se, ako odgovora nema, smatra da Šešelj nije saglasan s postavljenim uslovima.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želeo da iznosi nikakve argumente odbrane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.