TRIBUNAL OBJAVIO DETALJE O PRUŽANJU POMOĆI ŠEŠELJU

Izvor: Kurir, 17.Jan.2012, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRIBUNAL OBJAVIO DETALJE O PRUŽANJU POMOĆI ŠEŠELJU

U izveštaju se navodi se da je Sekretarijat izveštavan o toku događaja, kao i da je događajem upravljano u skladu sa pravilima u Pritvorskoj jedinici

BEOGRAD - Na zahtev sudskog veća Sekretarijat Haškog tribunala saopštio je danas detalje i okolnosti pod kojima je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smešten u bolnicu 6. januara ove godine.

U objavljenom izveštaju komandira u Pritvorskoj jedinici tog suda Dejvida Kenedija navodi se da su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pružanju pomoći i prebacivanju Šešelja u bolnicu na poziv učestvovale dve ekipe hitne pomoći. Navodi se da je medicinska sestra tokom rutinske posete u 16 sati i 30 minuta tog dana bila zabrinuta zbog zdravstvenog stanja optuženog, pregledala ga i preduzela "odgovarajuće preliminarne mere".

Sestra je, kako se navodi, odmah kontaktirala pritvorskog lekara i upravu Pritvorske jedinice, a u 16 sati i 55 minuta pozvana je hitna pomoć, kada je informisan i Sekretarijat Tribunala, dok je sestra nastavila da preduzima mere do dolaska prve ekipe hitne pomoći u 17 sati i dva minuta.

Pristigli bolničari procenili su stanje optuženog i pozvali drugu hitnu pomoć, koja je stigla posle četiri minuta. U 18 sati i 20 minuta hitna pomoć sa optuženim je napustila zgradu Pritvorske jedinice i uputila se ka bolnici za koju je procenjeno da je najbolja za pritvorenika.

U Kenedijevom izveštaju navodi se da je Sekretarijat izveštavan o toku događaja, kao i da je događajem upravljano u skladu sa pravilima u Pritvorskoj jedinici. Takođe se navodi da je 9. januara Šešelj odbio da se informacija o njegovom zdravstvenom stanju saopšti Sudskom veću.

Pritvorski lekar Gerit de Lor (Loor) je 13. januara obavestio Sekretarijat Tribunala da je Šešelj odbio dozvolu da bilo koje lekarske informacije budu saopštene veću, navodi se u priloženom pismu lekara Sekretarijatu.

Sekretarijat je saopštio i da je, kako je naloženo, kontaktiran lekar Sergej Avdejev, ali da je on odgovorio da "nije u mogućnosti da pregleda optuženog i da da medicinski izveštaj u roku od 30 dana" od povratka Šešelja u Pritvorsku jedinicu, pa je kontaktiran drugi kardiolog iz Rusije.

"Sekretarijat očekuje potvrdu da li je taj kardiolog na raspolaganju i da mu raspored obaveza omogućava da pregleda i izvesti u skladu sa rokom iz naloga", navodi Sekretarijat.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.