Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešeljeva izjava neće smetati pregovorima o vladi

Nova istraga u slučaju protiv osuđenih pripadnika zemunskog klana za ubistvo premijera Zorana Đinđića pravno nije moguća, slažu se stručnjaci, a najnoviju radikalsku izjavu, ovog puta iz usta Milorada Mirčića, njihovog kandidata za ministra policije, ocenjuju kao pritisak na sud.



Mirčić je prošle nedelje, pred drugi krug pokrajinskih izbora u Vojvodini, rekao da su u sudskom procesu za ubistvo premijera „osuđeni nevini ljudi", najavivši da će ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bude izabran za ministra policije, pokrenuti novu istragu o ubistvu Đinđića. Njegova izjava je samo jedna u nizu izjava funkcionera SRS koji izražavaju sumnju u sudski proces za ubistvo premijera. Tomislav Nikolić je u februaru, pred drugi krug predsedničkih izbora, izjavio da će ako pobedi na izborima, „proveriti spise sa suđenja kako bi se uverio u krivicu, odnosno nevinost" osuđenih. Javnost u Srbiji je ipak najviše šokirao i zgrozio lider radikala Vojislav Šešelj, koji je prošle nedelje u sudnici Haškog tribunala rekao da veruje da je Zvezdan Jovanović „lažno optužen", a da nije, „uživao bi slavu Gavrila Principa".

Na Šešeljevu izjavu se juče nadovezao još šokantnijom izjavom funkcioner SRS Zoran Krasić, koji je rekao da je „što se tiče njegovog ličnog mišljenja o Đinđiću - Šešelj pokazao veliki stepen humanosti".

On je dodao da se Šešelj već šest godina nalazi u pritvoru Haškog tribunala i da je način i stil kako će da se brani pred tim sudom „njegovo autonomno pravo".

Ovakve izjave funkcionera radikala i najave da će, ako dođu na vlast, otvoriti novu istragu o ubistvu premijera, pravni stručnjaci smatraju besmislenim, ali naglašavaju da takve izjave predstavljaju pritisak na Vrhovni sud Srbije, koji bi uskoro trebalo da se izjasni o prvostepenoj presudi Specijalnog suda. Sagovornik „Blica" iz Vrhovnog suda ističe da se oseća pritisak na taj sud, pred kojim će na jesen započeti javna sednica o ubistvu premijera Đinđića.

- Svaka izjava političara koji komentarišu predmet u kome se sudi je pritisak i na taj način mi shvatamo i poslednje istupe radikala - kaže sagovornik našeg lista.

Sudija beogradskog Okružnog suda i član Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović izjave radikala takođe vidi kao pritisak na sud.

- Ne znam čime su te izjave motivisane, ali svaka izjava koja dolazi od političara ako predmet nije pravosnažno okončan, može da se shvati kao pritisak na sud i neprimereno je davati takve izjave - ocenjuje sudija Hadžiomerović.

I Maja Kovačević, sudija i portparol Specijalnog suda, kaže za „Blic" da političari svojim izjavama obesmišljavaju rad suda i vrše pritisak na sudska veća.

- Zašto Mirčić nije došao da svedoči ako ima neka saznanja? Iznošenje ovakvih tvrdnji sada i postavljanje pitanja legitimnosti suda ima za cilj da obesmisli rad suda i da poništi sve dokaze do kojih smo došli u sudskom postupku - zaključuje ona.

Najavu da bi moglo da dođe do nove istrage o ubistvu premijera, stručnjaci ocenjuju kao pravno nemoguću, pošto je već doneta prvostepena presuda.

Profesor krivičnoprocesnog prava Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić ističe da izjava Milorada Mirčića o novoj istrazi „nema pravnu osnovu i da predstavlja političku priču".

- Nova istraga je apsolutno nemoguća kada je podignuta optužnica i doneta prvostepena presuda. Optuženima od pravnih mogućnosti ostaje žalba i molba za pomilovanje, koja se upućuje predsedniku republike - ističe Ilić. On objašnjava da bi eventualno mogao da se otvori novi postupak protiv još nekih ljudi, ali to ne bi značilo aboliciju osuđenih.

Sudija Hadžiomerović deli mišljenje Ilića, naglasivši da odluku o preispitivanju presude donosi sud, a ne policija.I sudija Maja Kovačević takođe smatra da je pravno nemoguće ponovo pokrenuti istragu.

Advokat Rajko Danilović, koji u Specijalnom sudu zastupa porodicu Đinđić, rekao je da je u ovom slučaju reč o političkoj demagogiji.

- Iz te kuhinje je i krenula ideja o ubistvu premijera - tumači on.

Sudsko veće Specijalnog suda, da podsetimo, 23. maja 2007. donelo je presudu kojom su pripadnici zemunskog klana i JSO osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne zbog ubistva premijera. Uroš Piper

Osuđeni na ukupno 378 godina zatvora

Svih 12 optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića osuđeno je na visoke kazne zatvora. Bivši komandant JSO Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora zbog organizacije ubistva, a kao neposredni izvršilac ubistva na 40 godina zatvora osuđen je i bivši zamenik komandanta te jedinice Zvezdan Jovanović. Na po 35 godina zatvora osuđeni su pripadnici zemunskog klana Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Ninoslav Konstantinović i Sretko Kalinić. Po 30 godina su dobili Dušan Krsmanović, Miloš Simović, Milan Jurišić, pripadnik JSO Željko Tojaga i bivši radnik BIA Branislav Bezarević. Bivši pripadnik JSO Saša Pejaković osuđen je na osam godina zatvora.

Ružica Đinđić: Politički motivisan atentat

Udovica pokojnog premijera Ružica Đinđić rekla je da je Šešeljeva izjava potvrda da je ubistvo politički motivisano. „Mi smo tokom ovih pet godina i insistirali na tome da je to bio politički atentat i politički zločin, i ovakvom izjavom on je to, zapravo, i potvrdio. Ono što se desilo

mom mužu jeste potvrda takvog jednog razmišljanja i mišljenja", ocenila je Ružica Đinđić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krasić: Šešeljeva izjava ne smeta

Izvor: B92, 26.Maj.2008

Beograd -- Funkcioner SRS-a Zoran Krasić ocenio je da izjava lidera stranke o Zvezdanu Jovanoviću neće smetati pregovorima SRS-a sa DSS-NS i koalicijom oko SPS-a o novoj vladi...Šešelj je, u procesu koji se vodi protiv njega pred Haškim tribunalom, izjavio da bi Jovanović, koji je osuđen za ubistvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.